CTSS krijgt nieuwe basketbalkampioen

De 2018 editie van het Centraal Toernooi van Sporten voor Staatsbedrijven (CTSS-plus) krijgt een nieuwe basketbalkampioen. Titelverdediger EBS moest woensdag bij de start van dit onderdeel in een herhaling van de finale van de vorige editie het hoofd buigen voor de Centrale Bank van Suriname (CBvS). De moederbank won een sfeervolle Ismay van Wilgen Sporthal met 76-53

De afgelopen drie jaar kwamen de bankiers en de stroomleveranciers steeds tegenover elkaar te staan. Het basketbalminnend publiek keek daarom nadrukkelijk uit naar dit duel op de eerste speeldag wat een verklaring was voor de druk bezette sporthal. De heruitgave van de eindstrijd  van vorig jaar werd echter een anticlimax.

CBvS ging nagenoeg van begin tot eind aan de leiding. Een verklaring daarvoor is het gegeven dat het overgrote deel van het team bestaat uit spelers met ervaring in competities van de Surinaamse Basketbal Associatie (SBA). Behalve dat de moederbank reeds de beschikking had over onder andere  De Schakel centerspeler Stefano Eudoxie, Harold Blokland, Ludwig Belgrave en Cherin Lachman, heeft zij zich nu versterkt met Darryl Tolud van SCVU. Tolud drukte meteen zijn stempel bij zijn debuut. Hij leidde de Centrale Bank met 21 punten, terwijl Lachman 15 punten bijdroeg.

EBS, met Sergio de Jong, Vincent Bhola en Jermain Benn leek niet op het team van vorig jaar dat toen na zes jaar weer basketbalkampioen werd door de CBvS in de eindstrijd te verrassen.

De moederbank ging woensdag na de eerste periode al met 20-7 aan leiding en toen de voorsprong bij rust al 45-16 bedroeg, was de strijd reeds gestreden. Aan het einde van de derde periode koesterde CBvS een 60-35 voorsprong. De Jong, Benn en Kirton scoorden elk elf punten voor het nutsbedrijf waar zes van de twaalf spelers punten maakten. Bij de Centrale Bank kwamen alle twaalf spelers tot scoren.

De Centrale Bank neemt het in de halvefinaleronde op tegen het Korps Politie Suriname (KPS). De Zonen van Hermandad kregen in hun eerste wedstrijd Telesur klein; 33-25 na een 20-11 ruststand.

Alexander Akrum en Darryl Cotino scoorden 8 om 7 punten voor KPS. Telesur moest het vooral hebben van Earl Jones die 9 punten noteerde.

Het SZF toonde ook bij de favorieten voor de titel te behoren. De zorgverzekeraar versloeg de SLM met 63-45. SLM had de handen vol aan SZF-debutant Gylan Watamaleo. De pointguard, een van de beste spelmakers van de SBA, nam zijn bedrijf met 30 punten op sleeptouw. Teamgenoten Sergio Panka en Gorden van Emden droegen 16 om 13 punten bij. Bij SLM scoorde Rosanno Jagroep 17 punten.

Ook Staatsolie startte winnend. In de laatste wedstrijd van de avond werd SWM met 52-42 geklopt. Lorenzo Adasi nam Staatsolie met 18 punten bij de hand. Hij werd ondersteund door teamgenoot Fabian Langutt die tien punten bijdroeg. Vincent van Engel en Ferley Newland scoorden 19 om 10 punten voor de SWM.

Programma halvefinale ronde zondag 28 oktober 2018 (Ismay van Wilgen Sporthal): 18:00 uur Telesur-EBS (verliezersronde); 19:00 uur KPS-CBvS (winnaarsronde); 20:00 uur SLM-SWM (verliezersronde) en 21:00 uur SZF-Staatsolie (winnaarsronde).

Voor vanavond staat de halvefinaleronde volleybal op het programma in de Ismay van Wilgen Sporthal: 18.00 uur SZF-SWM (verliezersronde); 19.00 uur Telesur-SLM (winnaarsronde); 20.00 uur EBS-KPS (verliezersronde) en 21.00 uur CBvS-Staatsolie (winnaarsronde).

More
articles