Curaçao geïnteresseerd in Surinaamse ondernemers

De economie van Curaçao ziet er al jaren niet rooskleurig uit, vandaar dat het eiland investeerders uit het buitenland, waaronder Suriname, aan wil trekken. “We willen potentiële investeerders uit Suriname aantrekken. We hebben buitenlandse investeerders nodig om onze economie weer te laten rollen”, aldus Luelo Girigorie, secretaris-generaal van het ministerie van Economische Ontwikkeling in Curaçao, gisterenavond tijdens een discussieavond die georganiseerd werd door de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) in Courtyard Marriott. Surinaamse ondernemers hebben op Curaçao de mogelijkheid om een aantal markten aan te boren. Girigorie presenteerde samen met Rob van den Bergh, oprichter en oud-voorzitter van Dutch Caribbean Economists, de uitdagingen die Curaçao biedt. De afgelopen jaren hebben investeerders niet veel interesse getoond, omdat zij weinig vertrouwen hadden vanwege de vertraagde economische groei van het eiland. Girigorie zegt dat het eiland momenteel bezig is zijn economie te herstellen. Het monetair beleid is redelijk goed, maar het zal toch een gedegen aanpak vergen om de economie te stimuleren.

De toerismesector is een van de grootste sectoren, maar tegenwoordig wordt naar alle sectoren gekeken waar potentie in zit. Drie jaar terug heeft Curaçao een masterplan opgesteld, daarin is opgenomen in welke sectoren geïnvesteerd moet worden om die verder te laten groeien.

Volgens Girigorie zijn er al gesprekken gevoerd tussen beide landen. Op korte termijn worden concrete voorstellen aangeboden, die volgens Girigorie door beide landen ondersteund kunnen worden, zodat de handel tot stand kan worden gebracht. Een van de uitdagingen is de luchtvaart en zeeverbinding. Wat de dienstverlening betreft, zijn er genoeg interesses. Het eiland zou op dit gebied bepaalde diensten kunnen aanbieden aan Suriname, er zijn ideeën over business hotels. Momenteel zijn er al heel wat nieuwe hotels op Curaçao in aanbouw.

Curaçao wil ook zijn productie weer op gang te brengen. Veel producten zijn schaars, omdat er nauwelijks sprake is van agrarische activiteiten zijn op het eiland. Voor Suriname een mooie gelegenheid om zijn kennis betreffende de agrarische sector over te brengen, omdat deze sector het goed doet in ons land.

door Kimberley Fräser

 

More
articles