October 19, 2018


DNA houdt rouwzitting voor Girjasing


October 19, 2018

‘Dood ben je pas als iedereen je vergeten is’

“Zolang we over Girjasing praten is er een gemis. Zolang er een gemis is, is hij niet dood, want dood ben je pas als iedereen je vergeten is”. Zo luidde een zinsnede uit de condoleance boodschap van ABOP-parlementariër Marinus Bee, aan de familie van de overleden VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing. De parlementariër uit Commewijne is vorige week overleden en is afgelopen woensdag 17 oktober gecremeerd. De Nationale Assemblee heeft gisteren ter nagedachtenis van hem een speciale rouwzitting gehouden. In het bijzijn van de nabestaanden, namen de regering en de leden van het parlement op gepaste wijze afscheid van Girjasing, waarbij de fractieleiders van de diverse politieke partijen en de regering de familie kracht en moed inspraken. Girjasing werd over het algemeen gememoreerd als een harde werker, een strijdmakker en met een grote mate van sociaal-maatschappelijke betrokkenheid. Volgens Bee hoort de dood bij het leven, maar dat het altijd pijn doet als iemand wordt weggenomen van wie je houdt, of waarmee je prettig hebt samengewerkt. Dan pas realiseer je je hoe wreed de dood is. Bee blikte terug op een goede en intensieve samenwerking met Girjasing. Echter laat de dood volgens hem zien hoe kwetsbaar een mens is, maar tegelijkertijd weerspiegelt hij ook de betekenis van de kracht, steun en helpende hand van anderen bij de dingen die moeten gebeuren. “Wanneer de dood intrede doet, wordt het ineens stil. Dan moeten grote, kleine en zware debatten wijken. Dat is wat wij nu meemaken”, stelde Carl Breeveld van DOE. In zijn beleving heeft Girjasing geen hoge leeftijd bereikt, maar hij de wereld verlaat als iemand met een goed gevoel voor humor, een harde werker en iemand die klaar stond voor de mens in nood. “Girjasing is het voorbeeld van iemand die veel heeft verzet in zijn betrekkelijk korte leven hier op aarde. Dit logenstraft het idee dat alleen de vele jaren tellen. Niet de vele jaren tellen, maar wat is gedaan in al die jaren”, aldus Breeveld. “Als wij alle moeite gedaan hebben om de persoon te laten leven, maar de persoon toch heengaat. Da um tek’ eng lek fa de. Dan heeft God dat zo beslist. De persoon heeft zijn deel gedaan en moest terug naar huis. Het leven gaat verder”, moedigde Celsius Waterberg (BEP) de familie aan. Voor de fractieleider van de NDP, Andre Misiekaba, zal Girjasing herdacht worden als een strijder die altijd recht op zijn doel afging, maar vooral iemand die zich heeft ingezet voor het district Commewijne, waar hij gekandideerd was. Chandrikapersad Santokhi (VHP) begon met het aanbieden van de condoleances mede namens de PL-fractie die wegens overmacht de rouwzitting niet kon bijwonen. Girjasing was in zijn beleving als mens meer dan een parlementariër. ‘Hij was veelzijdig met een ondernemersgeest, sociaal-maatschappelijk betrokken bij de samenleving, dienstbaar naar de zwakke en kwetsbare groepen, cultureel en een familieman die veel liefde gaf aan zijn gezin”, sprak Santokhi. Als parlementariër wordt Girjasing vooral gezien als een strijder tegen het wanbeleid. Zijn strijd zal onverkort voortgezet worden. Voor Gregory Rusland (NPS) die samen met Girjasing op school heeft gezeten, was hij iemand die vanaf zijn jonge jaren opkwam voor misstanden en geen blad voor de mond nam. Naar zeggen van Cleon Gonsalves (PALU) is Girjasing zijn politieke carrière begonnen bij de Palu, waar hij bekend stond als een harde werker die maatschappelijk betrokken was en durfde op te komen voor zijn mening. DNA-voorzitter Jenny Simons kijkt terug naar Girjasing als een parlementariër die altijd scherp en kort was met een zakelijke argumentering. Vicepresident Ashwin Adhin sprak namens president Bouterse de condoleances uit. “Met het verlies van Girjasing heeft Suriname een prominente zoon uit de nationale politiek verloren”, sprak Adhin. Aan het einde van de vergadering is één minuut stilte in acht genomen voor het gewezen lid, waarna de assembleeleden en de regering de gelegenheid kregen om de familie te condoleren. door Priscilla Kia