BSP goed gestemd over herstart rijstfabriek SML

De rijstfabriek van de Stichting Machinale Landbouw (SML) zal vanmiddag een doorstart maken. Radjoe Bhikharie, voorzitter van de Bond van Surinaamse Padieboeren (BSP), is optimistisch over deze stap. “Het was reeds een wens dat SML de herstart zou maken en we hebben daar ook voor gestreden.”  Met deze fabriek zal het weer mogelijk zijn om de padie te drogen en te verwerken.

President Desiré Bouterse tevens voorzitter van de NDP, heeft afgelopen dinsdag op een structurenvergadering van de partij in Wageningen, meegedeeld dat ondernemer tevens partijgenoot Johnny Mahespalsing van de Westland Sama Group, achter de herstart zit. Zij heeft een overeenkomst met SML. Toch zijn er volgens BSP-voorzitter Bhikharie nog heel wat vragen. Hij weet dat het nog steeds om een staatsbedrijf gaat, maar het is niet duidelijk wie de mensen zijn die formeel achter dit bedrijf staan.

Hij weet wel dat het om een rijke zakenman gaat in Nickerie. Deze zakenman, Mahes-palsing, doet wel veel in het gebied, zoals rehabilitaties. Maar al die zaken moeten volgens de voorzitter uit de duisternis worden gehaald. Als SML is overgedragen aan iemand anders, dan moet dat op papier komen, zodat er ook duidelijkheid is voor de samenleving. Bhikharie spreekt de hoop uit dat het bedrijf draaiende wordt gehouden. Continuïteit is daarbij essentieel. Toen voormalig LVV-minister Suresh Algoe het initiatief had genomen om de SML weer op te starten, was dat slechts van korte duur. Er was een pelmolen aangeschaft, maar deze machine heeft net enkele weken gedraaid en was daarna onbruikbaar. Het is volgens Bhikharie van belang dat er gelet wordt op de duurzaamheid van de machines. Toch kijkt hij optimistisch tegen deze zaak aan. Met de rijstfabriek zouden de boeren een betere prijs voor hun product moeten krijgen. Hierop zal erin de komende periode gelet worden. Ook zal er uitbreiding plaatsvinden. Momenteel wordt circa 40.000 hectare padie geoogst. Bhikharie verwacht dat de productie met 3000-5000 hectare zal toenemen. In dat district zal dus weer werkgelegenheid gecreëerd worden. Hij hoopt dat de mensen deze kans grijpen.

door Kimberley Fräser

 

More
articles