Nog geen gesprek met president: Wan Okasi overweegt opgeschorte actie op te pakken

Na tevergeefs de zoveelste afspraak gemaakt te hebben met het Kabinet van de President voor een gesprek met de president, overweegt de Stichting Wan Okasi voor mensen met een beperking, de opgeschorte actie van twee weken terug wederom op touw te zetten. Aniel Koendjbiharie, voorzitter van de stichting, zegt in gesprek met De West, dat de actie was opgeschort nadat zij de boodschap ontvingen dat de president bereid was hen een dag na de jaarrede te ontvangen voor een gesprek.

De jaarrede werd naderhand verschoven naar 1 oktober, waarna de meeting gepland was voor de week daarop. “Nu zijn we twee weken verder. Het kabinet heeft zich niet gehouden aan de afspraak. We hebben ook geen telefoontje ontvangen van wat het probleem is”, benadrukt Koendjbiharie. Hij hoopt niet dat de stichting aan het lijntje gehouden wordt en vraagt zich af als politiek Suriname het werkelijk meent met de mofina wan waarover zij het altijd heeft.

Volgens Koendjbiharie zoekt de doelgroep al lange tijd contact met de president. In de eerste periode van de regering Bouterse-Ameerali werd een brief gestuurd naar het Kabinet van de President, maar de brief raakte zoek. In de tweede zittingsperiode is wederom een brief gericht aan de directeur van het kabinet, maar daar kwam geen reactie op. “Nu zoeken wij weer contact, maar het wordt steeds verschoven en we horen niets. Wij zijn nu niet zeker als de president met ons wil praten of als de mensen die daar zitten, bepalen wat de president hoort en wat niet”, stelt de voorzitter.

Stichting Wan Okasi overweegt de actie weer op te pakken als er geen reactie komt vanuit de regering. In 2013-2014 had de doelgroep reeds actie gevoerd, echter zonder resultaat. “Wij vragen ons af als we de regering serieus moeten nemen als het gaat om mofinawangs. De mensen met een beperking zijn totaal ontkoppeld van de samenleving”, merkt de voorzitter op. Vanuit de overheid wordt er niet voldoende gedaan om de positie van deze doelgroep te verbeteren.

Integendeel merkt Wan Okasi op dat met de verslechterde economische situatie de mensen met een beperking het veel moeilijker hebben om het hoofd boven water te houden. Met name de financiële uitkering en voorstellen om die te verhogen zouden aan de orde komen tijdens het gesprek met de president. De uitkering SRD 325 per maand is gezien de inflatie en de devaluatie van onze munteenheid niet meer toereikend. Ook de infrastructuur, huisvesting en de regeling van de financiële uitkering bij wet zouden besproken worden. Tenslotte zou besproken worden om enkele regels die gelden voor de doelgroep in te trekken. Het gaat hierbij om onder andere de intrekking van de financiële uitkering als de leeftijd van 60 jaar bereikt is en na het huwelijk.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles