Brand Ornamibo: ‘Rookontwikkeling zeer schadelijk voor de gezondheid’

Mensen in de omgeving van de vuilstortplaats Ornamibo, hebben al langer dan een week last van de enorme rookontwikkeling die veroorzaakt wordt doordat er vermoedelijk met opzet brand is gesticht op de vuilnisbelt. Volgens de arts Wim Bakker, is deze rookontwikkeling zeer schadelijk voor de gezondheid, omdat het niet gewoon rook is van gras dat verbrand wordt. “Het is een plaats waar verschillende soorten afval gestort worden. De giftige stoffen komen vooral vrij als dit afval verbrand wordt”, zegt Bakker.

Vooral bewoners van Houttuin ondervinden vreselijk veel last van de rook en van de stank die vrijkomt doordat plastic, dat gestort is op de vuilnisbelt, blijft smeulen. Vandaag was de rook duidelijk zichtbaar in delen van Paramaribo-Zuid en andere gebieden. In Houttuin moesten scholen hun deuren sluiten vanwege de rook en de stank. Sommige leerlingen en leerkrachten werden onwel. Vooral oudere mensen en kinderen kunnen volgens Bakker het slachtoffer worden van de rookontwikkeling.

Zo kunnen mensen last hebben van hoesten en pijn in de keel en ogen.

Bakker geeft aan dat vooral voor mensen met long- en luchtweginfecties, astma en chronische bronchitis, de rook zeer gevaarlijk kan zijn, omdat het inademen daarvan de gezondheidssituatie kan verslechteren. Bakker raadt bewoners aan om zo veel mogelijk ramen en deuren dicht te houden zodat de rook niet binnenkomt. Indien nodig, raadt hij ook kapjes voor de mond en neus aan. Intussen is van het Korps Brandweer Suriname (KBS) vernomen dat het vuur op de vuilstortplaats onder controle is, maar de omgeving heeft nog steeds last van de enorme rookontwikkeling. Samen met het districtscommissariaat Wanica Zuidoost wordt er gekeken naar manieren om het vuur helemaal te doven, omdat de brand zowel in de bovenste als de onderste laag van de vuilnisbelt woedt. Het is nog niet bekend wanneer het blussen voltooid zal zijn. Dat hangt volgens de brandweer allemaal af van de watertoevoer en de weersomstandigheden.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles