“Het beperken van de zittingstermijn van presidenten in Suriname, zal ertoe leiden dat er effectiever gewerkt kan worden aan de ontwikkeling van het land.” Dit zegt de bestuurskundige August Boldewijn vandaag desgevraagd tegenover De West. Volgens hem zal het beperken van de zittingstermijn van een president tot twee jaar, een ontwikkelingsland als Suriname ten goede komen. In Suriname zit een president vijf jaar aan.
Boldewijn gelooft dat het beperken van de zittingstermijn ervoor zal zorgen dat regeringen zich effectiever inzetten voor de ontwikkeling. Dit, omdat de eerste termijn zal bepalen als zij de kans krijgen om nog een tweede termijn te dienen. Volgens de bestuurskundige hebben opeenvolgende regeringen zich niet gehouden aan de grondwet als het gaat om het sociaal- economisch ontwikkelingsplan oftewel het meerjaren ontwikkelingsplan.
Zo worden erbij de behandeling van het jaarplan actualiteiten behandeld, terwijl de grondwet in artikel 156 duidelijk stelt dat het ontwikkelingsplan in beschouwing genomen moet worden. Boldewijn legt uit dat voor elke termijn een meerjarenplan wordt ontwikkeld dat goedgekeurd wordt door het parlement. Uit dit vloeit voorts het jaarplan met de jaarbegroting voor alle ministeries. “Delen van het meerjaren ontwikkelingsplan moeten terug te vinden zijn in het jaarplan, welke ook terug te vinden moeten zijn tijdens de jaarrede”, zegt hij. Hoewel Boldewijn zich ervan bewust is dat niet alle plannen uitgevoerd kunnen worden vanwege onvoorziene omstandigheden, gelooft hij dat vooral met streng toezicht van het parlement, er adequaat gewerkt zal worden om plannen te realiseren. Suriname heeft geen wettelijke maximale leeftijd voor personen om deel te nemen aan de verkiezing voor het presidentschap en ook geen beperking voor de zittingstermijn van de president. Vandaag is president Desiré Bouterse 73 jaar geworden. Echter zal zijn leeftijd hem volgens Boldewijn niet beletten nog een derde termijn als president aan te zitten indien hij de verkiezingen van 2020 wint, omdat de grondwet geen beperking op de leeftijd legt. Boldewijn legt uit dat de beperking in andere landen wordt opgeworpen, zodat het niet lijkt alsof het ambt eigendom wordt, waardoor de relatie met de wet verloren gaat. Voorts geeft hij aan dat mensen gauw geneigd zijn zaken naar hun eigen hand te zetten wanneer zij een bepaalde functie voor lange tijd bekleden. Boldewijn is van mening dat in een ontwikkelingsland steeds nieuwe ideeën ontwikkeld moeten worden om het land verder tot ontwikkeling te brengen. “Er moet rekening mee gehouden worden dat de problemen van een ontwikkelingsland veel gecompliceerder zijn dan die van een ontwikkeld land. Er moet met veel meer rekening gehouden worden, terwijl alle zeilen bijgezet moeten worden om tot die ontwikkeling te komen”, stelt Boldewijn.
door Priscilla Kia