Guatemala klopt Suriname in Dare 2 Challenge finale

De nationale zaalvoetbalselectie werd gisteren in de finale van het Dare 2 Challenge toernooi van de Surinaamse Zaalvoetbal Bond (SZVB) met 1-7 geklopt door de ploeg van Guatemala. Suriname speelde in de eerste helft een goede partij, maar in de tweede fase bleken de spelers leeggelopen. Guatemala combineerde vooral in deze periode naar hartelust met zes doelpunten als resultaat en slechts een tegengoal.

Suriname schoot zichzelf in het been voor reele kansen in de eerste speelperiode niet in doelpunten om te zetten. De ploeg deed niet onder voor Guatemala dat zelfs verrast leek door het aanvallend spel van de thuisploeg, die verdedigend ook goed stond. Suriname had binnen een minuut twee flitsende aanvallen. Doelman Jose Gomez moestal vroeg in actie komen op een schot van Nazario Doesburg, waarna Ike Adams voor de sluitpost opdook maar toch niet voor de 1-0 kon aantekenen. Guatemala wisselde om de paar minuten de vier veldspelers, waardoor vermoeid in de ploeg verkomen werd. Die vermoeidheid zou Suriname langzaam maar zeker juist parten spelen. Drie minuten voor de rust leed Diego Tempico balverlies waaruit Jose Manzila de 1-0 voor Guatemala kon laten noteren.

Niet lang na de spelhervatting kreeg Suriname via en vrije trap de gelegenheid langszij te komen, maar Adams schoot naast. Vier minuten later verzuimde ook Vitorino Pinas te scoren. Hij zag zijn poging geblokt worden door de doelman. Waar Suriname de kansen niet in doelpunten wist om te zetten, liet Guatemala zien hoe het wel moest. Na balovername volgende er een een razendsnelle uitbraak van Guatemala gevolgd door de 2-0 op naam van Diego Lopez.

De 3-0 liet niet lang op zich wachten. Het was Manzila die met een schijnbeweging een verdediger en ook doelman Obrendo Huiswoud op het verkeerde been plaatste.

Guatemala bleef gretig en zette constant druk op de tegenstander. Suriname probeerde de schade alleen maar beperkt te houden, maar slaagde daar niet in. De vermoeid was duidelijk bij de spelers, die de 4-0 (Edwin Martinez), 5-0 (Orlando Diaz) en 6-0 (Manzila) niet wisten te voorkomen. Met nog 26 seconden te spelen redde Renaldo Tolud de eer voor de nationale ploeg (1-6), waarna Manzilla met zijn vierde van de avond het laatste word had: 7-1.

Coach Serginho Reding erkende dat vermoeidheid de ploeg parten heeft gespeeld. “In de eerste helft waren we geconcentreerd, maar in de tweede helft konden de spelers het niet volhouden.” Hij is desondanks trots op de jongens. Volgens de oefenmeester gaat om een zeer jonge ploeg. Hij benadrukt dat dit niet het eindstation is, maar dat het traject verder gaat. “We moeten stappen maken in de futsalsport en in het process zal je zulke meetmomenten krijgen”, aldus Reding. Hij zegt vanaf de eerste training en wedstrijd een stijgende lijn te hebben gezien, maar deze kan alleen aangehouden worden als iedereen, inclusief clubs, met elkaar gaat samenwerken.

Voor Guatamala was het toernooi haar eerste internationale deelname, aangezien het Midden-Amerikaanse land een jaar geschorst was door de FIFA voor deelname aan internationale toernooien. Futsal valt als voetbalsport ook onder toezicht van de FIFA.

Aanvoerder Marvin Prado werd uitgeroepen tot de Most Valuable Player (MVP) van het toernooi, terwijl Tolud werd verkozen tot de beste Surinaamse speler.

Suriname sloot het toernooi dus als semi-kampioen. Frans-Guyana, dat eerder op de avond met 6-2 van Curaçao won, werd derde. Curaçao eindigde als vierde.

De uitslagen van de eerste speeldag zijn als volgt:

Donderdag 4 oktober:   Guatemala-Frans-Guyana 4-3                    Suriname-Curaçao 3-1.

Zaterdag 6 oktober:        Guatemala-Curaçao 10-1                              Suriname-Frs-Guy. 6-2.

Zondag 7 oktober:           Frans-Guyana-Curaçao 6-2                          Guatemala-Sur. 7-1.

Eindstand Dare 2 Challenge 2018:

Plaats/Land                        Gesp.    Gew.     Verl.      Gel.        Doels.   Pnt.

1.Guatemala                      3              3              0              0              +17         9

2.Suriname                         3              2              0              1              0              6

3.Frans-Guyana                3              1              0              2              -1            3

4.Curacao                            3              0              0              3              -14          0

 

More
articles