De leden van de Bond van Leraren en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) gaan 1 oktober niet naar school. Dit hebben zij vandaag besloten tijdens een algemene leden vergadering in theater Unique. De opkomst van de vergadering was dit keer niet zo groot. De leden hebben van hun bondsvoorzitter de opdracht gekregen de overige leden over het besluit te informeren. De leerkrachten zullen zich op 1 oktober om 8:00u aanmelden in theater Unique om verder te nemen stappen te bespreken. Valies gaf tijdens de ledenvergadering aan, dat de bonden al vanaf 1 oktober 2016 aan het onderhandelen zijn met de regering. De BvL / ALS eist van de regering op basis van het gelijkheidsbeginsel ook 25 procent loonsverhoging die de ambtenaren hebben gekregen uit te keren. “Het kan niet zo zijn, dat een ongeschoolde ambtenaar hetzelfde gaat verdienen als een leerkracht” waren de woorden van Valies. De leden ondersteunden hun bondsvoorzitter door te applaudisseren.
Valies zei aan dat de leerkrachten geen geldwolven zijn, zoals zij worden bestempeld door anderen. Hij verklaarde dat het niet alleen om geld gaat, en dat geld slechts een onderdeel is van het groter plaatje. Hij legde uit dat de leerkrachten op een goede manier bejegend willen worden door de ‘basja’s’ doelende op de leiding van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Volgens hem worden leerkrachten nog steeds onderdrukt. Ook de leermiddelen laten nog veel te wensen over.
Er wordt nog steeds met boeken gewerkt, die ik heb gebruikt toen ik op de middelbare school zat” zei Valies. Hij benadrukte dat het waarborgen van de kwaliteit van het onderwijs, een goede investering vereist. Hij zei dat de minister van MinOWC, Lillian Ferrier wel bereid is samen te werken met de bonden, maar wanneer het aankomt op zaken waar financiën dient in te komen ontstaan gelijk de problemen.De leerkrachten willen hun twk van ongeveer anderhalf jaar zo snel mogelijk ontvangen. Valies merkte op dat bij de CLO en de Anton de Kom Universiteit het probleemloos is gegaan om tot overeenstemming te komen, maar dat de regering moeite heeft wanner het aankomt op de leerkrachten. De BvL/ ALS eist ook, dat de toelage voor permanente educatie wordt heringevoerd. Volgens hem heeft het ministerie deze op onrechtvaardige wijze afgepakt van de leerkrachten.
De BvL/ ALS- voorzitter hield de leden ook voor dat er ook discrepanties in het herwaarderingsprogramma zijn en dat deze door overleg met de regering opgelost dienen te worden. Zo noemde hij als voorbeeld het salaris van een leerkracht met een MO- B akte die een masterstudie heeft afgerond, niet wordt aangepast. Volgens hem kan dat niet en moet zo een leerkracht meer verdienen.
door Johannes Damodar Patak