Nieuwe maatregelen verkeersveiligheid niet uitgesloten

Voort dit jaar zijn er 50 verkeersdoden genoteerd. Vorig jaar waren er tot en met de afsluiting van de Verkeersveiligheids-maand op 15 september 2017, al 58 verkeersdoden genoteerd. Vooral in de Verkeersveiligheidsmaand schijnen de meeste aanrijdingen met dodelijke afloop plaats te vinden. Deze maand is dit jaar afgesloten met 7 doden, terwijl in 2017 11 doden genoteerd werden in die maand. Volgens Humphrey Naarden, woordvoerder van het Korps Politie Suriname (KPS), voert de politie een tweesporig beleid ten aanzien van de verkeersveiligheid. Nieuwe maatregelen worden daarbij niet uitgesloten. Dit bracht hij naar voren in het actualiteiten programma ‘To the Point’.
Het huidig beleid van de politie houdt in het maken van programma’s en spotjes om de bewustwording onder verkeersdeelnemers te vergroten over het gevaar dat zij vormen voor zichzelf en anderen door met hoge snelheden te rijden. Daarnaast wordt ook repressie toegepast door rijbewijzen van bestuurders in te vorderen. Voor dit jaar zijn er al 754 rijbewijzen ingevorderd. De meeste rijbewijzen behoren toe aan mensen die de maximumsnelheden hebben overschreden. Naarden benadrukt dat bij het invorderen van het rijbewijs, de houder ervan ook geen bromfiets mag rijden.
Echter bestaat er in Suriname geen wet die stelt dat het rijbewijs voor het leven ingevorderd kan worden, maar slechts voor een bepaalde tijd. Op de vraag als auto’s bij binnenkomst in het land niet geseald kunnen worden op de toegestane maximumsnelheid op de Surinaamse wegen, zegt Naarden dat deze oplossing niet onlogisch is. Volgens de wet is de maximumsnelheid buiten de bebouwde kom 80 km/u en binnen de bebouwde kom 40km/u. Toch worden auto’s geïmporteerd die de snelheid van 220km/u halen. Deze auto’s zijn vooral ideaal voor criminelen om berovingen te plegen. Volgens Naarden zal serieus gekeken worden naar het voorstel, omdat daardoor minder aanrijdingen met dodelijke afloop zullen plaatsvinden, terwijl criminelen ook sneller gepakt kunnen worden.
Naast de hardrijders maken ook enkele buschauffeurs de wegen onveilig. Vooral de routes lijn 7 en PL, zijn kenmerkend voor wangedrag op de weg. Volgens Naarden is binnen het korps reeds besproken dat gezorgd zal worden voor motorsurveillanten, waardoor overtreders sneller achterna gegaan kunnen worden. Ten aanzien van de diefstallen in de binnenstad zoals het wegrukken van zaktelefoons of tassen, zegt Naarden dat het korps momenteel kampt met een tekort vanwege de uitstroom van politiemensen om uiteenlopende redenen. Binnenkort zal er een nieuwe lichting plaatsvinden van de politie, waardoor het korps weer voldoende bemand zal zijn en er meer agenten zichtbaar zullen zijn op de wegen en in de binnenstad.

door Priscilla Kia

 

More
articles