Binnenkort Turkse ambassade in Suriname

Minister Yldiz Pollack-Beighe van Buitenlandse Zaken (BuZa) deelde vandaag mee dat er binnenkort een Turkse ambassade in Suriname wordt geopend. Een overeenkomst hiervoor is vandaag getekend met de minister van buitenlandse zaken van de Republiek Turkije, Mevlut Çausoglu, in Hotel Torarica.
Suriname onderhoudt al sinds 1976 een diplomatieke relatie met Turkije, maar het is de eerste keer dat een hoogwaardigheidsbekleder van Turkije ons land bezoekt. Een van de doelen van dit bezoek is om de relatie tussen beide landen te versterken waarbij handel, toerisme en onderwijs de grootste focuspunten zijn. Pollack-Beighe zegt verder dat Suriname een zeer gebalanceerde positie voorstaat, waarbij dialoog heel hoog in het vaandel staat. Tevens is het volgens haar van belang om heel concreet te zijn als het gaat om het tegengaan van interventies op het grondgebied van soevereine staten.
Pollack-Beighe benadrukt dat beide landen op handelsgebied veel voor elkaar kunnen betekenen. Vooral onze business community zal veel profijt kunnen trekken uit dit politieke contact. Turkije is een trotse partner waarop gerekend kan worden en die een gebalanceerde kijk heeft op internationaal vlak. Voor Suriname is het belangrijk om vriendschapsbanden aan te gaan met andere landen, omdat die ook kunnen helpen bij de verdere ontwikkeling van ons land.
De minister geeft aan dat Suriname altijd partnerschappen aangaat op gelijk niveau en geen underdog positie inneemt. ‘‘Wij hebben een lidmaatschap in de OIC, delen een lidmaatschap in de VN en wij willen deze posities proberen te behouden.”
Volgens Çausoglu is Suriname een zeer aantrekkelijk land voor buitenlandse investeerders, vandaar dat toerisme een van de focal points is geweest tijdens dit bezoek. Hij haalde aan dat er programma’s beschikbaar worden gesteld voor jonge mensen met diplomatische interesses. Çausoglu zegt dat de Turkisch Cooperation and Coordination Agency (TIKA) heel actief is in Suriname. Er wordt daarom gedacht aan een eigen Tika-kantoor in Suriname, waar ook gemakkelijk nieuwe projecten zullen worden uitgevoerd. Op deze dag werd er ook een krans gelegd bij het Nationaal Verzoeningsmonument aan de Waterkant.

 

door Kimberley Fräser

More
articles