Naarden: ‘Veiligheid is voorkomen dat iets gebeurt’

Volgens Humphrey Naarden, woordvoerder van het Korps Politie Suriname (KPS), heeft veiligheid meer te maken met het voorkomen dat er iets gebeurt. Zo vertelde hij gisteren in het actualiteitenprogramma ‘To the Point’, dat de politie met de bestaande middelen de veiligheid van land en volk op een aanvaardbaar niveau probeert te houden. Het beleid is er vooral op gericht dat mensen zich veilig voelen in hun huis.
Mensen proberen zich op allerlei manieren te beschermen tegen criminelen. Zij investeren in waakhonden om die weer te verliezen door criminelen die de beesten vergiftigen. Naarden raadt aan om de dieren ook te trainen, zodat ze niet van eten wat door derden aan ze wordt gegeven. Weer anderen kiezen voor camera- en alarmsystemen. Naarden geeft de voorkeur aan een alarmsysteem. Volgens hem vergroot een camerasysteem de pakkans, terwijl een alarmsysteem voorkomt dat er ingebroken wordt. In verschillende buurten wordt niet alleen door de politie, maar ook door andere diensten regelmatig gesurveilleerd. Naarden merkt op dat de korpsleiding in de afgelopen perioden meer is gaan letten op preventie. Zo is het Regio Bijstand Team (RBT) in het leven geroepen om daar waar er iets gebeurt, snel ter plekke te zijn.
De realiteit wijst uit dat de politie niet overal kan zijn. Samenwerking is daarom van eminent belang. Volgens Naarden is veiligheid niet alleen iets van de politie, maar ook van andere organisaties en de burgers. Vanwege het belang van de samenwerking worden mensen van verschillende organisaties en bedrijven op verzoek opgeleid tot buitengewoon agent van politie. Overigens spreekt Naarden van een goede samenwerking met bepaalde security bedrijven die de buurtwacht doen in bepaalde buurten.
Naarden sluit zijn oog niet voor het feit dat bepaalde gebieden kilometers ver liggen van een politiepost. Hij erkent dat politieressorten vrij groot te bestrijken zijn en geeft aan dat het ideaal is om de ressorten zo klein mogelijk te houden. Als er meer politieposten komen die bemand zijn, zal de aanrijdtijd korter zijn, waardoor veel voorkomen kan worden. Echter kampt de politie vooral in de buitenwijken met een tekort aan voertuigen, waardoor zij niet kan uitrukken bij ongevallen. Naarden geeft aan dat de leidinggevende van het desbetreffende politiebureau, bij een tekort aan voertuigen gelijk contact op moet nemen met de leidinggevende van het dichtstbijzijnde bureau zodat er assistentie verleend kan worden.
Hoewel bijna alle politiebureaus met auto’s zitten die in beslag zijn genomen, kampt de politie toch met vervoersproblemen.
Volgens Naarden is het probleem niet eenvoudig op te lossen. Auto’s die al jaren op het terrein van de politie staan, kunnen niet zomaar toegeëigend worden. Daarvoor moet er een wet komen waarop gestoeld kan worden. “Auto’s kunnen verbeurd verklaard worden door de onafhankelijke rechter, maar als de verdachte in hoger beroep gaat, wordt de zaak on hold gezet”, legt Naarden uit.

 

-door Priscilla Kia-

More
articles