Met de start van het project: ‘Stop Gras- en vuilverbranding in Suriname’, wil de regering de gemeenschap bewust maken van het gevaar van vuilverbranding. De lancering van het project vond gisteren plaats op het bestuurskantoor van het ressort Pontbuiten. Aan het project is een huis aan huis campagne gekoppeld die gisteren van start ging in Frederikshoop, Nieuwzorgweg en Menkendam.
De aanpak is bij dit project groter en intensiever dan bij de gebruikelijke voorlichtingscampagnes van de brandweer, omdat er meerdere partners bij betrokken zijn. Bij de eerdere campagnes werd de informatie veelal via de media verschaft, nu gaan vertegenwoordigers van de brandweer en het districtscommissariaat zelf op stap om de informatie persoonlijk te brengen aan de bewoners in de diverse buurten. Dit gaan zij onder andere doen door met bussen en een mini-soundtruck naar verschillende wijken te rijden om het gevaar van het verbranden van vuil, aan de bewoners duidelijk te maken. De voorlichters zullen ook flyers uitdelen met als tekst: ‘Buur no let’ a faya. Furu takru en panya’, en: ‘Buur no bron yu doti moro, mi baby e kisi soro’.
Het project is gisteren officieel gelanceerd door de districtscommissaris Remi Pollack. Het project is een samenwerking tussen het Korps Brandweer Suriname (KBS), Stichting Healthy Root Wealty Fruit, diverse districtscommissariaten en andere actoren. Het project is ook onderdeel is van de reguliere voorlichtingscampagnes van KBS.
Er is gekozen voor deze vorm, omdat ondanks de eerdere voorlichtingsprojecten, er in de afgelopen periode zich steeds meer mensen zich schuldig hebben gemaakt aan het verbranden van vuil en gras. De districtscommissaris haalde aan dat men bewust gemaakt van moet worden om vooral in de droge tijd geen vuil te verbranden, daarom is het ook in deze periode van groot belang dat de informatie goed wordt overgebracht. Hij wees erop dat de brandweer maandelijks ruim 130 grasbranden moet blussen.
De initiatiefnemer van dit project, Bea Lachunsing, haalde aan dat het niet alleen gaat om brandveiligheid, volgens haar komen er nog meer zaken bij kijken zoals volksgezondheid, verkeersveiligheid, etc. Ze is er een voorstander van dat de overheid werkt naar meer alternatieven van vuilophaal dan alleen van keukenvuil. Het project duurt tot midden oktober en wordt landelijk uitgevoerd.