September 10, 2018


Camerasysteem Safe City Project maakt goede doorstart


September 10, 2018

De eerste camera’s in het kader van het Safe City Project van de overheid, zijn bevestigd aan een mast op de hoek van de Sidodadistraat op Leonsberg. Afgelopen zaterdag heeft Telesur aan de Anton Dragtenweg de eerste beelden van de live camera’s gepresenteerd aan de procureur-generaal, de korpschef en de ministers van Justitie en Politie en Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C). Het was een demonstratie van de camerasy-stemen waaruit blijkt dat het project een goede doorstart heeft gemaakt. Aan de 6 meter hoge mast zijn drie camera’s bevestigd, twee zijn motion detected (bewegingsdetectie), de andere draait 360 graden en neemt continu de omgeving op. Voor het project dat vóór eind december afgerond moet zijn, zijn er op honderd verschillende locaties camera’s geplaatst. Dit project moet de veiligheid op straat, met name op het gebied van verkeersovertredingen en criminaliteit, verhogen. Volgens Gardelito Hew A Kee, president-commissaris van Telesur, zijn de camera’s via ondergrondse kabels aangesloten op de centrale meldkamer van de overheid, waardoor diverse diensten zoals de politie, ingezet kunnen worden wanneer er zich een calamiteit voordoet. De camerabeelden zijn per direct beschikbaar voor de politie en de veiligheidsdiensten en worden zes maanden en indien nodig zelfs langer bewaard. Terwijl het systeem niet te hacken is, is de apparatuur daarnaast bestendig tegen schokken en water, waardoor zij niet gemakkelijk defect raakt. Het onderhoud van de apparatuur wordt voor twee jaar verricht door Huawei Technologies, waarna Telesur het op zich zal nemen. Volgens Hew A Kee kunnen de camera’s maximaal zeven jaar mee. Volgens de procureur-generaal Roy Baidjnath Panday zal de veiligheid op straat gecontroleerd worden met het systeem. Minister Patrick Pengel van OWT&C gaf aan dat met het systeem de verkeersproblemen beter opgelost kunnen worden. De camera’s komen in de startfase van het project alleen in Paramaribo. Na overleg met de autoriteiten zal het systeem worden uitgebreid naar de andere districten.   -door Priscilla Kia-