Veehouders ten einde raad

Na jaren hun problemen aangekaart te hebben zonder enig resultaat, zijn de veehouders ten einde raad. Volgens de voorzitter van de Veehoudersbond, Mukesh Ramla-gan, heeft het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), meer aandacht voor de landbouw en visserij en weinig voor veeteelt. De Melkcentrale N.V. maakt nu voor 60 procent, dat is 30 procent meer dan voorheen, gebruik van melkpoeder. De Veehoudersbond ziet graag dat er een onafhankelijke keuringsinstantie wordt ingesteld die meteen vaststelt als de melk voldoet aan de kwaliteitseisen, maar tot nog toe is niet aan dit verzoek voldaan. Veel boeren hebben daardoor niet de motivatie om verder te gaan met het werk. Volgens Ramlagan zijn velen genoodzaakt hun vee te slachten of te verkopen om daarna vervolgens ander werk te gaan zoeken. Dat boeren hun stem niet vaker laten horen, komt volgens hem omdat veeboeren niet zoveel tijd hebben om te staken.
“Een koe wordt tweemaal per dag gemolken, anders krijgt het dier uierontsteking. Als dat gebeurt, moet het geslacht worden, maar wie zal een ziek dier kopen”, geeft hij aan. Ramlagan zegt dat veeboeren geen zekerheid hebben bij de melkcentrale. Volgens hem is het overduidelijk dat de melkcentrale compleet wil overstappen op geïmporteerde melkpoeder. “Als er meer melk wordt geleverd, dan is de kwaliteit plotseling niet goed, terwijl boeren aan de andere kant wel worden gebeld als de prijs van de import melkpoeder omhoog gaat”, stelt Ramlagan. Volgens hem wordt de melkveesector beïnvloedt door grote im-porteurs binnen de sector die affiniteit hebben met de regering. “Zij stuiten de oprichting van de onafhankelijke keuringsinstantie, omdat dat zou betekenen dat de import melkpoeder minder verkocht zal worden”, haalt hij aan.
Het argument dat boeren niet optimaal melk leveren aan de melkcentrale, wordt volgens Ramlagan gebruikt om de import van melkpoeder te rechtvaardigen. Als boeren de garantie hebben dat hun melk wordt afgenomen en dat de keuring rechtvaardig en op de juiste manier wordt uitgevoerd, zullen zij wel leveren, meent Ramlagan. Er is volgens hem nog geen gesprek gevoerd met de nieuwe minister van LVV, Lekhram Soerdjan.

 

door Priscilla Kia

More
articles