Olieprijs omlaag

De olieprijs is vrijdag op de wereldmarkt gedaald. Op een settlement van 69,80 dollar verloor een vat olie 0,6 procent ten opzichte van donderdag. Het opwaartse momentum dat vorige week werd ingezet kreeg een groot deel van deze week een vervolg, gesteund door dalende Ameri-kaanse olievoorraden en een afnemende olieproductie in Iran vanwege de aanstaande Amerikaanse sancties. Op weekbasis werd olie 1,6 procent duurder en over de hele maand augustus ruim 3 procent.
Vrijdag stond de olieprijs evenwel onder druk. De dollar werd duurder en het conflict tussen de Verenigde Staten en een aantal grote handelspartners verhevigde.
Dit gebeurde na de dreiging van de Amerikaanse president Donald Trump om opnieuw voor honderden miljarden dollars aan Chinese goederen te belasten en om uit de Wereldhandelsor-ganisatie te stappen. Volgens analist Dominick Chirichella van Energy Management Institute zorgde dat voor negatieve ondertoon op de oliemarkt. Verder bleek uit het wekelijkse rapport van Baker Hughes dat het aantal actieve boorplatforms in de VS afgelopen week is gestegen. Ook maakte de Energy Information Admini-stration bekend dat de Amerikaanse olieproductie in juni is gestegen naar 10,7 miljoen vaten per dag, van 10,4 miljoen vaten per dag in mei.

More
articles