VSB kijkt uit naar vrijstellingen rij- en voertuigenbelasting

De Wet Rij- en Voertuigenbelasting is afgelopen dinsdag goedgekeurd door het parlement en de regering is van plan om per 1 januari 2019 deze wet in werking te laten treden. Bryan Renten, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), zegt tegenover De West, dat de VSB hoopt dat de regering bepaalde sectoren vrijstelt van het betalen van deze belasting. Hij noemt als voorbeeld de rijst- en de toerismesector, want door deze belasting zullen toeristen te maken krijgen met hogere transportkosten, ook zal de prijs van rijst verhoogd worden. Dit zal volgens hem averechts werken in plaats van stimulerend. Indien de overheid bepaalde sectoren wil stimuleren, dan zal zij volgens hem genoodzaakt zijn om vrijstelling te verlenen.
Protesteren heeft volgens Renten weinig zin, omdat de wet al is aangenomen. De VSB plaatst enkele kritische punten bij deze wet: het gaat om een kostenverhogende maatregel naar bedrijven toe, en een groot deel van het geld gaat naar de algemene begroting. De regering zal met deze wet SRD 83 miljoen aan extra inkomsten genereren, waarvan slechts 10 procent naar de Wegenautoriteit gaat.
Het grootste deel van het geld gaat naar de algemene begroting, terwijl slechts een klein deel zal worden besteed aan het wegennet en het onderhoud van bestaande wegen. Volgens Renten zal het geld gebruikt worden voor het betalen van de lonen van de ambtenaren. Het bedrijfsleven zal er geen enkel voordeel aan hebben, vooral niet omdat ondernemers nog altijd te maken hebben met kapotte wegen en enorme files.
Wat de impact zal zijn op de prijzen van goederen is nog niet duidelijk. Vast staat dat de rij- en voertuigenbelasting doorberekend zal worden in de prijzen. Renten geeft aan dat het op dit moment moeilijk in te schatten is wat de gevolgen zullen zijn. De VSB zal de komende dagen nagaan welke impact het invoeren van deze belasting op de samenleving zal hebben.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles