Waterkant wordt onveiliger voor bezoekers en standhouders

De situatie aan de Waterkant lijkt voor zowel de standhouders als de bezoekers met de dag erger te worden. Hoewel het geen verschijnsel is van nu, zijn er steeds meer aanduidingen dat de Waterkant een onveilige plek is voor ontspanning. Dit zegt de woordvoerder van de Belangenorganisatie Waterkant, Dinesh Rambaran-Mishre, in gesprek met De West.
De woordvoerder van de belangenorganisatie wijst erop dat de onveilige situatie merendeels gecreëerd worden door de dak- en thuislozen die zich daar ophouden. Hij geeft aan dat twee zwakbegaafde daklozen zich permanent daar ophouden en een groot gevaar voor de mensen vormen. “Ze komen steeds in conflict met de mensen. Eigenlijk kan je niets zeggen of doen. Wil je ze van de plek verjagen, dan nemen ze een voorwerp om je aan te vallen”, haalt hij aan. Van de andere dak- en thuislozen ondervinden de standhouders niet veel last, omdat ze niet daar blijven rondhangen.
Behalve dat deze twee zwakbegaafde daklozen in staat zijn standhouders en zelfs bezoekers aan te vallen, wijst Rambaran-Mishre erop dat de standhouders vaak last hebben van de plotselinge vlagen die deze daklozen krijgen.
“Wanneer een van deze daklozen weer een vlaag heeft gehad, slaat hij meestal dingen kapot of gooien ze met voorwerpen of flessen”, zegt de woordvoerder. Hedenochtend moest weer een standhouder eraan geloven. Bij aankomst bij de stand, moest deze standhouder zien hoe de glazenkast van de stand kapot is geslagen door een van de daklozen. Echter kunnen de standhouders weinig doen tegen deze daklozen. Rambaran-Mishre zegt dat het geen nut heeft de politie in te schakelen, omdat er geen acties worden genomen tegen deze mensen.
Rambaran-Mishre wijst erop dat doordat de Waterkant onveilig wordt gemaakt door deze groep, de plek heel onaantrekkelijk begint te worden voor zowel de buitenlandse toerist als de Surinamer. Door deze negatieve ontwikkeling komen er volgens hem minder bezoekers waardoor de standhouders minder inkomsten hebben. Rambaran-Mishre legt uit dat juist in deze tijd van crisis, de standhouders proberen om de Waterkant zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor bezoekers. “Maar met deze gasten wordt het nog moeilijker. De standhouders gaan het onder deze omstandigheden niet langer kunnen volhouden”, benadrukt hij.
Rambaran-Mishre vindt het erg dat ondanks de vele pologingen van de belangenorganisatie, de regering, voornamelijk de districtscommissaris, er niets aan doet om de situatie te reguleren. Hij vraagt zich af waarom de overheid geen stappen onderneemt om een oplossing te brengen, terwijl zij zoveel in de plek heeft geïnvesteerd en de Waterkant nog altijd onder haar beheer valt.
Volgens de woordvoerder hebben opeenvolgende districtscommissarissen van Paramaribo Noord-Oost, verzuimd om acties te ondernemen om de Waterkant aantrekkelijk te maken voor toeristen. Hij benadrukt dat als de overheid geen acties kan ondernemen, de Waterkant dan maar tot een onveilige plek verklaard moet worden en de plek moet opdoeken. “We hebben het hier over de veiligheid van mensen, de overheid kan daarom niet onverantwoordelijk handelen. Dit is onverantwoord bezig zijn.”, aldus de woordvoerder van de belangenorganisatie.
De Belangenorganisatie Waterkant is drie jaar geleden opgericht. De bedoeling hiervan was om op te komen tegen de onveilige situatie rond de Waterkant en de last die de standhouders ondervinden van dak- en thuislozen die de boel daar verstoren en onveilig maken. Rambaran-Mishre wijst erop dat het meerdere malen voorkomt dat er stenen gegooid worden op bezoekers of dat er messen getrokken worden door deze daklozen.

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles