Hoewel de arts Wim Bakker niet opvallend veel griepgevallen op zijn kliniek heeft gehad, zegt hij dat griep via de luchtwegen wordt overgebracht en daardoor moeilijk te voorkomen is. Veel mensen hebben de afgelopen periode last van griep gekregen. Dit komt door de overgang van de regentijd naar de grote droge tijd. De griep gaat gepaard met hoesten, koude rillingen, spierpijnen, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid
“Als iemand in de ruimte griep heeft en hoest, kunnen de andere mensen in die ruimte ook besmet raken. In deze gevallen moeten de zieken, de gezonden beschermen”, zegt Bakker. Zo raadt hij mensen die ziek zijn aan om in de oksel of een tissue te hoesten zodat de bacteriën niet verspreid worden. Daarnaast moet men zover mogelijk uit de buurt blijven van mensen die ziek zijn om besmetting te voorkomen, terwijl goede voeding, voldoende rust en het drinken van voldoende water, ook kunnen beschermen tegen besmetting.
In de meeste gevallen duurt de griep een paar dagen, maar sommige mensen zijn een aantal weken ziek. Een van de verschijnselen bij griep is keelpijn, waarbij soms ook de amandelen ontstoken kunnen zijn. Bakker geeft aan dat bepaalde mensen van nature vaak last hebben van ontstoken amandelen. Bij verkoudheid of griep kunnen deze personen extra last hebben van hun amandelen. Hoewel er normaal gesproken bij griep geen antibiotica wordt voorgeschreven, worden die volgens Bakker in dergelijke gevallen wel voorgeschreven.
Bakker deelde mee dat een aantal gevallen van braken, diarree en oogvirus gemeld zijn op zijn kliniek. Mensen die besmet zijn met een oogvirus, raadt aan om bijvoorbeeld niet naar het werk te gaan en niet in contact te komen met andere mensen. Belangrijk is dat de patiënt niet met zijn handen aan zijn ogen komt en dat de handen steeds worden gewassen. Om diarree te voorkomen, is het volgens Bakker belangrijk om niet zomaar op straat te eten. Mensen die last hebben van diarree moeten vooral niet het eten klaarmaken.
door Priscilla Kia