Trinidad ‘lucky’ na geraakt te zijn door een aardbeving

Het Seismisch Onderzoekscentrum van de Universiteit van West-Indië (UWI-SRC), zegt dat Trinidad & Tobago het geluk hebben dat ze zo weinig schade hebben opgelopen na de aardbeving met een kracht van 6.9 op de Schaal van Richter in de ochtend. Om 17:31 uur op dinsdag werd T & T getroffen door de eerste aardbeving gevolgd door 32 naschokken, waaronder een tremor van 6.0 op de Schaal van Richter die woensdagochtend om 9.27 uur toesloeg. De details werden verstrekt door UWI-SRC-directeur -professor Richard Robertson, die op woensdagavond op het kantoor van de SRC in St. Augustine sprak. Hij zei dat de statistieken tot 16.00 uur correct waren.
SRC-ingenieur-seismoloog Ilias Papadopoulos, zei dat Trinidad & Tobago vanwege de afstand tot het epicentrum van de aardbeving, slechts weinig schade leden. De aardbeving begon bij de noordkust van Venezuela. “Trinidad had geluk met wat er gebeurde, de afstand en diepte kunnen verklaren waarom er geen uitgebreide schade was”, zei hij.
Seismoloog Joan Latchman zei dat Haïti enige jaren geleden getroffen werd door een aardbeving van dezelfde omvang. Het epicentrum van de aardbeving was echter vlakbij, waardoor de schade aan het land groter was. “Een aardbeving van vergelijkbare omvang vond plaats in Haïti. Die aardbeving richtte een enorme schade aan, ook waren er mensenlevens te betreuren. Het verschil was dat deze aardbeving plaatsvond op 10 km van Port-au-Prince op 10 km diepte. Als dezelfde aardbeving op 10 km van Port-of-Spain op 10 km diepte plaatsvond, zou het verhaal heel anders zijn. ”
Volgens Latchman heeft de duur van de beving een directe invloed op de omvang van de schade die een land ervaart en als een aardbeving langer duurt, betekent dit dat de omvang groter is. Gevraagd naar de duur van de aardbeving die door velen als “oneindig” werd beschreven, zei Latchman dat uit de berekening van de SRC blijkt, dat sommigen de bevingen gedurende meer dan een minuut hebben ervaren.
“We hebben meldingen gehad van bevingen gedurende 45 seconden tot meer dan 60 seconden. Je begint schade te zien als de grond 20 seconden, 30 seconden beeft, dan begin je scheuren in te zien enzovoort. ” Latchman zei dat mensen niet in paniek moeten raken of ongerust moeten zijn, omdat een aardbeving geen ongewoon fenomeen is. “Aardbevingen komen de hele tijd voor. Als we een aardbeving voelen, raken we allemaal opgewonden en worden we angstig en willen we weten of we in paniek moeten raken, maar een feit is dat de aardbevingen de hele tijd plaatsvinden. ”
Trinidad en & Tobago bevinden zich in een seismisch actieve regio; aardbevingszones liggen ten noorden van het schiereiland Paria, de Golf van Paria, ten oosten van Trinidad, ten noorden van Trinidad, ten zuidwesten van Tobago, ten westen van Tobago en op het land Trinidad. De grootste bekende aardbeving in de geschiedenis van onze regio, vond plaats in 1843 tussen Antigua en Guadeloupe. De op een na grootste vond plaats ten noorden van het schiereiland Paria in 1976. De aardbeving met een kracht van 6.9 die op 21 augustus op Trinidad plaatsvond, veroorzaakte dezelfde schade als de aardbeving die nabij dezelfde locatie in 1968 plaatsvond. (bron: T &T News)

More
articles