16- jarige doet havo in één jaar

De zestienjarige Lateefah Vreugd, leerling van het Alpha Beta Vrije Atheneum aan de Grote Combéweg heeft het havo binnen een jaar afgerond. Zij is de tweede leerling van de school die het havo op zestienjarige leeftijd binnen een jaar heeft afgerond. De meeste leerlingen ronden op deze leeftijd het mulo af. Na het mulo, duurt de havo twee jaar.

Het Alpha Beta Vrije Atheneum biedt leerlingen die over een mulo- diploma beschikken, de gelegenheid om binnen een jaar het havo-diploma te behalen en binnen twee jaar het vwo. Guillermo Samson, directeur van de Alpha Beta Vrije Atheneum, zegt dat de school vooral aan leerlingen die geen pakketten, maar wel een mulo- diploma hebben behaald, de mogelijkheid biedt verder te studeren aan het havo/vwo. Hij benadrukt dat het mulo- diploma als vereiste geldt om toegelaten te worden.

Vreugd zegt dat zij ondanks haar drukke bezigheden, zoals de padvinderij, en zingen in een koor, het toch gelukt is om het havo binnen een jaar af te ronden. Zij geeft aan dat het niet gemakkelijk is geweest. Als 16- jarige moest zij zich aanpassen aan een heel andere omgeving. In vergelijking met de overheidsscholen is erop het Alpha Beta Vrije Atheneum toch wel een heel andere sfeer. Samson legt uit dat studeren aan dit atheneum, heel veel inzet vereist van de leerlingen. Het gaat om kleine groepen leerlingen die binnen een jaar het havo moeten afronden, waardoor er weinig tijd overblijft voor iets anders dan studeren. De directeur geeft aan dat de school speciaal bedoeld is voor leerlingen die bereid zijn zich in te zetten.

“Ik had niet gedacht dat ik het binnen een jaar zou halen, maar ik heb het gedaan, heb mezelf verrast en mijn ouders heel blij gemaakt”, zegt Vreugd. Zij vertelt dat zij het komend jaar naar het vwo gaat  op het Alpha Beta Vrije Atheneum. Het VWO duurt twee jaar en het eerste jaar is gelijk gesteld aan het havo. Samson zegt dat het Alpha Beta Vrije Atheneum een unieke prestatie levert doordat leerlingen het havo binnen een jaar en het vwo binnen twee jaar kunnen doorlopen, terwijl de overheid het havo wil brengen naar drie jaar.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles