Telesur klanten Rainville overgebracht op glasvezelnetwerk

Vandaag heeft de migratie van het Telesur Nationaal Breedbandproject (TNBP) plaatsgevonden. Medewerkers van Telesur en United Caribbean Contractors (UCC), hebben de internetaansluitingen van het oude kopernetwerk overgebracht op glasvezelnetwerk. Dit gebeurde te Rainville op de hoek van de Henri J. Benjaminstraat en de Wilhelminastraat. Elke dag wordt een andere wijk overgebracht op het nieuwe systeem.
Van de ruim 61.000 internetaansluitingen van Telesur zijn er reeds 45.000 overgebracht op het nieuwe systeem. Landelijk zijn 253 M-SAN-kasten uitgezet in alle districten, waarvan bij 170 de migratie reeds heeft plaatsgevonden. De glasvezels worden opgehangen aan de elektriciteitsmasten van de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS). De kast zorgt ervoor dat de centrale dichterbij de klant gebracht wordt, waardoor hogere bandbreedtes aangeboden kunnen worden.
Na de migratie van de kast worden de internetaansluitingen gebracht op 10 en 20 mb internet, zodat de klanten kunnen genieten van sneller internet.
Melvin Karijodrono, Project manager TNBP, legt uit dat de M-SAN-kasten dienen voor het vernieuwde netwerk. In elke buurt wordt eerst veel werk verricht voordat de internetaansluitingen overgebracht kunnen worden op het glasvezelnetwerk. Voorafgaand aan het werk wordt er gekeken naar het aantal klanten in de buurt met een verouderd koperkabelnetwerk. Voor het plaatsen van de kast, is toestemming van de districtscommissaris gevraagd. Voorafgaand aan de migratie wordt ook de screening van de oude kasten gedaan om na te gaan wat het klantenbestand is en als het overeen komt met de praktijk. Ook wordt gekeken naar de modems die de klanten hebben, waarna ze indien nodig worden ge-update of vervangen. Zo bestaat de zekerheid dat de migratie gestart kan worden.
De werkzaamheden voor de migratie starten reeds om 08.00u met het doorsnijden van de kabels. Hiermee valt de dienstverlening aan de klanten helemaal weg. Afhankelijk van de klanten die aangesloten zijn of moeten worden aangesloten, kunnen de werkzaamheden 10-12 uur duren. Na de migratie houdt de klant dezelfde bandbreedte, welke in een later stadium verhoogd zal worden.

door Priscilla Kia

More
articles