AdeKUS wil collegegeld voor bachelors invoeren

Het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), bekijkt de mogelijkheden om de universiteit aantrekkelijk te maken en goede financieringsmogelijkheden te creëren. Vijftig jaar lang zijn er geen noemenswaardige voorzieningen getroffen om de universiteit financieel aantrekkelijk te maken en de kwaliteit te garanderen. Om duurzaam de kwaliteit te garanderen, is het volgens Jack Menke, voorzitter van het universiteitsbestuur, belangrijk dat er een goed financieringssysteem in het leven geroepen wordt, waarbij de student niet alleen inschrijfgeld, maar ook collegegeld kunnen betalen. Tot op heden betalen studenten alleen inschrijfgeld. Er is momenteel geen financieringssysteem en de Nationale Ontwikkelingsbank van Suriname (NOB), biedt alleen kleine bedragen aan studiefinanciering, die slechts het inschrijfgeld dekken. “Degenen die het zich niet kunnen permitteren, kunnen gefaciliteerd worden via een beurzensysteem”, aldus Menke. Het bestuur doet er volgens hem alles aan om ondanks de economische situatie, de universiteit aantrekkelijk te houden Zo zal in oktober de PHD- opleiding worden geïntroduceerd. Menke zegt dat er een enorme belangstelling is voor deze opleiding. Twee maanden terug was er een open dag. Van de ongeveer tweehonderd mensen die geïnteresseerd waren in de opleiding, zijn er bijna zestig geselecteerd.
De PHD is een vierjarig traject. Tijdens die periode wordt er zeer diepgaand een onderzoek uitgevoerd op een bepaald thema. Dit is een grote mijlpaal voor de universiteit, omdat bijna tien jaar niet is geëxperimenteerd.
De AdeKUS Alumni Associatie (A3) is een vereniging die op 1 november wordt geproclameerd. A3 werkt aan de eenheid van de alumni (afgestudeerden van AdeKUS) en stimuleert kennis en ontwikkeling in Suriname. Marina Bersabi, lid van A3, zegt dat er zoveel kennis is die niet wordt gedeeld met verschillende niveaus en groepen in de samenleving. “Vele onderzoekingen die op AdeKUS worden gedaan, worden in een kast gestopt, terwijl die kennis gedeeld kan worden. Dat is jammer”, aldus Bersabi. Onderzoek wijst uit dat slechts 2 procent van de Surinamers een academische opleiding heeft. A3 wil dit nader bekijken en wil onderzoeken welke modaliteiten toegepast kunnen worden om dit percentage te verhogen. De bedoeling is dat er naar alle lagen van de samenleving wordt gekeken.
Dit jaar komt er ook een proefschrift uit dat geschreven is door een psychiater over culturele verklaringen in de psychiatrie. Ook voor de medische wetenschap internationaal, wordt dit proefschrift dit jaar verdedigd. Psychiatrie waarbij je academische kennis gaat combineren met de traditionele kennis vanuit alle culturen die er in Suriname zijn.
Er is ook het international office, dat is vorige week officieel goedgekeurd. “Wil je kennis maken tot motor van ontwikkeling, dan moet je regionaliseren. Met de regio moet je kennis delen en ook partnerschappen aangaan. We willen dat gestructureerd doen om zo onderwijs, onderzoek en dienstverlening kwalitatief op niveau te brengen waardoor we ook dienstbaarder kunnen zijn naar de samenleving toe”, aldus Menke.

door Kimberley Fräser

More
articles