TRIBAAL DRAAGVLAK?

Gisternamiddag was het voor velen die over de Henck Arronstraat reden en langs het Onafhankelijkheidsplein richting kleine Combéweg wilden koersen, duidelijk dat er zich een belangrijke gebeurtenis op het Presidentieel Paleis aan het voltrekken was. De weg langs het paleis was afgezet en de beveiliging ter plekke zichtbaar opgevoerd. Voor degenen die het nieuws rond de perikelen van het aanstellen van een nieuwe granman der Saramaccaners hebben gevolgd, werd het al snel duidelijk, dat president Bouterse zijn beslissing tot het intalleren van Albert Aboikoni tot nieuw grootopperhoofd der Saramaccaners zoals eerder was aangekondigd, alsnog zou doordrukken. Aboikoni is dus sinds gisteren voor de regering Bouterse en een deel van de Saramaccaners, het nieuwe grootopperhoofd. Dat Aboikoni niet volgens de traditionele regels van de stam der Saramaccaners is benoemd en erkend door de regering, zal zeker consequenties hebben in het door Saramaccaners bewoonde gebied van ons land. De protesten tegen deze buitengewone en niet-traditionele aanwijzing en erkenning door de regering van een nieuw stamhoofd vormt volgens velen een enorme inbreuk op de traditionele procedure die al decennialang wordt geaccepteerd en toegepast binnen het traditioneel gezag van de verschillende tribale volkeren in het binnenland van Suriname. Het is dan ook geen wonder, dat veel Saramaccaners geen vrede hebben met de wijze waarop Aboikoni is benoemd door de regering tot grootopperhoofd. Het vermoeden bestaat dan ook binnen de stam der Saramaccaners, dat Aboikoni is aangewezen uit zuiver politieke overwegingen van de regering Bouterse. Als dat zo mocht zijn, zal de NDP bij de komende verkiezingen een aanzienlijk aantal Saramaccaanse stemmen verliezen. Ook mag niet uit het oog verloren worden, dat Aboikoni niet zal kunnen rekenen op een zeer noodzakelijk draagblak binnen zijn stam, omdat velen hem doodgewoon niet lusten. Hij zal daarom heel moeilijk kunnen functioneren. Ook rijst gelijk de vraag, of hij zich vrij zal kunnen bewegen binnen de woongebieden van de Saramaccaners in Brokopondo en Sipaliwini. De regering moet zich goed realiseren dat a no tranga e tyari kaw go na ping. Ze had dit vraagstuk van de benoeming van een stamhoofd voor de meergenoemde Marron gemeenschap, via een kleine verkiezing moeten afhandelen en niet door de toepassing van een dictocratische handeling.

*****
Het zoveelste drama deed zich dit weekend wederom voor. Een militair gebruikte zijn dienstwapen om zijn levenspartner dood te schieten en vervolgens zichzelf door het hoofd te schieten. Wederom een moord en zelfmoord door gebruikmaking van een wapen van staat. Wat ertoe geleid heeft dat de militair in dienst van de CIVD deze macabere daad heeft gepleegd, is niet duidelijk. Wel is bekend dat hij binnen zijn eigen werkkring niet duidelijk had gemaakt, dat hij ernstige problemen in de privésfeer had. Waar de overheid thans wel wat meer aandacht aan moet gaan besteden, zijn de vele wapens die leden van de gewapende machten vrij mee naar huis mogen nemen. In de koloniale tijd was het naar verluidt zo, dat militairen en andere leden van veiligheidsdiensten, na diensttijd hun vuurwapens moesten afdragen bij de wapenkamer. Daar is in de afgelopen jaren en wel vanaf de zogeheten revolutionaire periode, behoorlijk de klad in gekomen en nu loopt Jan en alleman met vuistvuurwapens rond. De gevolgen hiervan krijgen we regelmatig via de media voorgeschoteld. Misschien is het dan ook goed, dat het beleid hieromtrent een gezonde wijziging ondergaat, want zo kan het echt niet langer.

*****
Niet goed onderzocht en zelfs ondoordacht doorgedrukt door het ministerie van Openbare Werken en vermoedelijk ook de Verkeerspolitie. Dan hebben we het over het drastisch wijzigen van de rijrichtingen op de noordelijke en zuidelijke rijbanen van de Ringweg. Ofschoon er bezwaren werden gemaakt en protest aangetekend toen de overheid onthulde de rijbanen van de ringweg tot eenrichtingsverkeer te zullen maken, werd er niet geluisterd. Bedrijven en bewoners van de Ringweg gaven nauwgezet aan, wat voor nadelige consequenties een dergelijk eenrichtingsverkeer zou hebben. Maar er werd wederom niet geluisterd naar mensen die het allemaal beter konden en kunnen weten. Nu is het zo dat bedrijven langs deze Ringweg, grote omzetverliezen lijden. Afvloeiing van personeel en zelfs sluiting van ondernemingen zijn al geschied. Zolang er niet meerdere bruggen worden aangelegd over de kreek die tussen de Ringweg loopt, zal de schade aan bedrijven verder oplopen en zullen meerdere mensen werkloos geraken. Het is echt jammer dat deze regering vrijwel altijd van achter naar voren werkt en hierdoor geen rekening houdt met de zeer nadelige gevolgen van een totaal verkeerd genomen beslissing.

More
articles