NJP in beraad over verkiezing jeugdambassadeurs

Het Nationaal Jeugd Parlement (NJP) is in beraad met het ministerie van Sport- en Jeugdzaken omtrent de verkiezing voor jeugdambassadeurs die sinds 28 juli zou moeten plaatsvinden. Zenani van Throo, plaatsvervangend ondervoorzitter, zegt in gesprek met De West, dat de leiding van het NJP ervoor gekozen heeft de kennismaking te verdagen, gezien er nog meer tijd nodig is om onduidelijkheden met betrekking tot de verkiezing op te helderen.
Van Throo haalt aan dat dit besluit genomen is, omdat enkele zaken nog niet in orde zijn. Zo heerste er onduidelijkheid dat voor een bepaalde post, maar één kandidaat naar voren is geschoven in plaats van twee. Ze haalt daarnaast aan dat er voor de positie van sportambassadeur, maar één mannelijke kandidaat uit de bus is gekomen. Van Throo zegt dat dit volgens de kiescommissie komt doordat leden niet zijn komen opdagen. Verder zegt ze dat een bepaald lid een tweede kans zou hebben gehad vanwege ziekte of het hebben van tentamens, echter blijkt nu dat het lid zich terug heeft getrokken. Ook over de andere posten, namelijk van Caricom-jeugdambassadeur en SDG-jeugdambassadeur, heeft de leiding van het NJP graag dat de samenstelling van de kandidatenlijst op een eerlijke wijze plaatsvindt. Gezien het feit dat er Twee jeugdambassadeurs gekozen worden, namelijk een man, vindt het NJP het oneerlijk dat er voor de post van Caricom-jeugdambassadeur maar één vrouwelijke en twee mannelijke kandidaten zijn gekozen en maar één mannelijke en twee vrouwelijke kandidaten voor de post van sportambassadeur. Op basis van deze samenstelling, vindt Van Throo net als de overige leden van de NJP-leiding, dat er geen sprake is van een verkiezing.
Ook ziet de leiding van het NJP graag dat alle jeugdparlementsleden de gelegenheid krijgen om te stemmen. Gezien enkele leden zich in het buitenland bevinden, zou dat moeilijk gaan. Om deze onduidelijkheden op te helderen, komt er volgens Van Throo spoedig een vervolggesprek met het ministerie om zodoende de verkiezing verder te plannen.

door Richelle Mac-Nack

More
articles