PL overweegt juridische stappen tegen commissariaat Commewijne

Pertjajah Luhur (PL) overweegt om juridische stappen te nemen tegen het districtscommissariaat van Commewijne. Dit zei PL- voorzitter Paul Somohardjo gisteren op een persconferentie in het PL- centrum te Beekhuizen. Hij gaf aan dat de partij de advocaten al aan het werk heeft gezet.
De PL heeft haar vergunningaanvraag op 17 juli ingediend bij Adjaikoemar Kali, districtscommissaris van Commewijne. De aanvraag is afgewezen, omdat de NDP- Commewijne volgens Kali, al op 9 juli had aangegeven dat zij de Javaanse immigratie groots in Commewijne zou vieren. De NDP viert deze bijzondere dag samen met het commissariaat, de Nationale Jubileumcommissie en het Kabinet van de President.
De PL organiseert al jaren de viering van de Javaanse Immigratie op het stafdorp te Mariënburg. De NDP wil nu haar activiteit op hetzelfde tijdstip en op dezelfde locatie houden. PL- parlementariër Ingrid Karta- Bank, stelde dat de viering van de Javaanse immigratie het hart en het fundament is van de partij. De partij bekostigt deze activiteit uit eigen middelen. Karta-Bink gaf aan dat DC Kali haar telefonisch heeft meegedeeld, dat de vergunning niet kan worden verleend, omdat het Kabinet van de President op dezelfde dag een activiteit houdt. De flyer waarmee deze activiteit wordt aangekondigd, is paars gekleurd en het logo van de NDP staat erop. Karta-Bink vroeg zich af wat de reden hiervan is. Volgens haar is er sprake van corruptie op hoog niveau. Zij voerde aan dat de PL deze bijzondere dag niet viert vanuit politieke overweging. De partij ziet het als een plicht naar de nazaten van de Javanen.
De PL heeft ongeveer SRD 250.0000 vrijgemaakt om deze dag te organiseren. De PL houdt de activiteiten waaronder de Bigi Sma Dey, niet meer in het stafdorp Mariënburg, maar in het Openlucht Museum te Nieuw Amsterdam. Er zijn ruim 200 bussen beschikbaar en 15 muziekformaties zullen de activiteit opluisteren.

door Johannes Damodar Patak

More
articles