“Nadat minister Stef Blok van Nederland, Suriname heeft bestempeld als een mislukte staat vanwege de multi-etnische samenleving, moet hij zijn woorden terugtrekken en niet aangeven dat zijn uitspraken te scherp waren geformuleerd.” Zo reageert bestuurskundige August Boldewijn desgevraagd op Stef Blok, de minister van Buitenlandse Zaken in Nederland, die na zijn omstreden uitspraken, zijn excuses heeft aangeboden aan het Surinaamse volk.
Blok heeft tijdens een besloten bijeenkomst van Nederlanders die werken bij internationale organisaties, beweerd dat een vreedzame multi-etnische samenleving niet bestaat. De Surinaamse regering eiste dat Blok zijn excuses aanbood en zijn woorden terugtrekt. Blok heeft wel zijn excuses aangeboden, maar niet zijn woorden teruggetrokken. In een brief aan minister Yldiz Pollack-Beighle van Buitenlandse Zaken, schrijft hij dat hij deze uitspraken niet had moeten doen en dat hij zich in “te scherpe bewoordingen” heeft uitgelaten. Het was, zo schrijft hij, “geenszins mijn bedoeling Suriname en zijn bevolking in een negatief daglicht te stellen”. Boldewijn is van mening dat indien de Nederlandse minister zijn woorden niet terugtrekt, zijn opvatting nog steeds overeind blijft, terwijl die onjuist is. Boldewijn zegt voorts dat een failed state per definitie niet gekoppeld is aan het multi-etnische.
“Het gaat om gestelde doelen in het beleid die niet gerealiseerd worden, doordat de middelen daarvoor niet aanwezig zijn of niet op een effectieve manier worden toegepast”, zegt Boldewijn. Hij haalt verder aan dat in Suriname de verschillende groepen niet tegen elkaar vechten. Ook is de discriminatie niet zo openlijk dat zij alleen daarom elkaar vermoorden. Boldewijn benadrukt dat het Nederland was die heeft meegewerkt aan de verdeeldheid onder de verschillende groepen in Suriname door hen gescheiden van elkaar te laten wonen.
“De Surinamers hebben zelf ervoor gezorgd dat de mensen bij elkaar komen om een eenheid te vormen. Dat doen wij nog steeds en vooral in de politiek komt dit duidelijk tot uiting”, zegt Boldewijn. “Blok heeft Suriname bestempeld als een failed state zonder daar verantwoordelijk mee om te gaan. Het gaat niet om de wijze waarop de uitspraken zijn gedaan, maar om de uitspraak zelf. Het gaat om bevolkingen en zulke uitspraken zijn niet acceptabel. De woorden zijn voortgevloeid uit een bepaalde gedachte en die gedachte is niet juist. Blok moet zijn woorden terugtrekken”, constateert Boldewijn.
door Priscilla Kia