Stichting PKS wil pluimvee-industrie opzetten

De Stichting Pluimvee Kwekerscollectief Suriname (Stichting PKS), wil binnen zeven jaar de pluimveeproductie verhogen door een eigen pluimvee-industrie op te zetten. Dit zei Ellen Naardendorp, voorzitter van de stichting, vanmorgen tijdens een persconferentie in verband met de herdenking van het eenjarig bestaan van de stichting op 20 juli. De stichting presenteerde de ontwikkelingen vanaf haar oprichting en de toekomstplannen.
Bestuurslid Hesdy Ormskerk gaf aan dat er in Suriname op jaarbasis 12 miljoen kilo kip wordt geconsumeerd.
Daarvan produceert Suriname slechts 40 procent, de rest wordt geïmporteerd in de vorm van hele kippen en kipdelen. Volgens Ormskerk is het van belang dat Suriname zelfvoorzienend wordt, vandaar dat de stichting ernaar streeft om een eigen pluimvee-industrie op te zetten in ons land. Dit bespaart deviezen en bevordert het eigen ondernemerschap. De stichting zal met een programma starten dat op termijn zal worden uitgevoerd. De aanpak zal geschieden tot de pluimvee- industrie is gevestigd. Het kweken en verwerken van het pluimvee zal er plaatsvinden. De bedoeling is om op termijn ook te exporteren naar de regio. Tijdens de persconferentie kwam ook naar voren dat de overheid had aangegeven de import van kip zoveel als mogelijk te verminderen. Echter blijkt dat de kip in de sociale voedselpakketten van de overheid, afkomstig is uit het buitenland. De stichting wil ook op hierop inspelen. De stichting zet zich in voor de huidige en de toekomstige zelfstandige slachtkippenondernemers met hun ondernemingen, die niet verbonden zijn aan slachterijen, maar zelfstandig hun grondstoffen inkopen, doch geen beschikking hebben over productiemiddelen.
De Stichting PKS heeft zich ten doel gesteld een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling en professionalisering van de pluimveesector in ons land en richt zich voornamelijk op de ontwikkeling van het klein en middelgroot ondernemerschap (KMO) in de slachtkippenkweek. Dit doel tracht zij te realiseren middels het verzorgen van certificaatcursussen, het begeleiden en trainen van gecertificeerde kwekers en het introduceren van innovatieve bedrijfsprocessen ten behoeve van de kwekers. De maximale toegestane capaciteit om als slachtkip-KMO aangemerkt te worden door de stichting, is 10.000 slachtkippen. Er is vooralsnog geen minimum aan de capaciteit verboden. Verder werkt de stichting samen met Suriname Onderneemt en M3Consultancy.

 

-door Kimberley Fräser-

More
articles