Miscommunicatie bij ontbinden CTIU

De procureur- generaal, Roy Badjnath Panday, heeft de bewering dat hij gekend zou zijn bij het ontbinden van de Counter Terrorism Intelligence Unit (CTIU), ontkracht. Minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie (JusPol) heeft aangegeven, dat de ontmanteling van de unit in nauw overleg is geweest met de procureur- generaal.
VHP-voorzitter Chan Santokhi tevens ex- minister van JusPol, zegt desgevraagd dat er sprake kan zijn geweest van miscommunicatie tussen de minister en de procureur-generaal. Hij hoopt niet dat de minister bewust onwaarheden heeft verteld. Santokhi zegt dat als de minister vandaag in De Nationale Assemblee (DNA) komt, hij de juiste informatie met de assemblee kan delen. De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname (KPS) heeft in een verklaring aangegeven dat de CTIU niet is ontbonden, maar dat slechts de leden van de unit zijn teruggeroepen.
Santokhi benadrukt dat Getrouw ervoor moet zorgen dat wanneer hij in het parlement van ons land komt, welke het huis van de democratie en het hoogste instituut van staat is, goed voorbereid moet zijn alvorens hij uitlatingen doen. De ex- minister stelt dat er duidelijk iets niet klopt. Hij spreekt de hoop uit dat de minister intussen al een onderhoud heeft gehad met procureur-generaal Badjnath Panday om te kijken waar het mis is gegaan.
Met de uitspraken van Getrouw die niet op waarheid berusten, merkt Santokhi op dat het KPS verzwakt wordt, terwijl dat juist een sterk instituut moet zijn. Het is volgens hem internationaal gangbaar dat een dergelijke unit wordt ingesteld om drugs en terrorisme te bestrijden. Santokhi geeft aan dat indien het gaat om een joint task force, het niet verstandig is om de leden uit elkaar te halen, omdat de unit uit verschillende leden bestaat van verschillende eenheden. Het uit elkaar halen zal volgens hem leiden tot een verlies van efficiëntie.
Santokhi geeft aan dat dit soort politie units bij beschikking van de procureur-generaal in het leven worden geroepen met daarin vermeldt de namen van de leden en heel duidelijk de commandostructuur. Indien dit niet is gebeurd, moet dit volgens hem alsnog gedaan worden. Het ontbinden van een dergelijke unit dient in nauw overleg te geschieden met de procureur- generaal. Ook als het gaat om mutaties van de regio- commandanten, moet dit volgens Santokhi zorgvuldig in samenspraak met de procureur-generaal moet ge-schieden.

-door Johannes Damodar Patak-

More
articles