Banken welwillend over uniforme tarieven

De commerciële banken en de handelsbanken hebben op dinsdag 17 juli in een buitengewone vergadering met de Centrale Bank van Suriname (CBvS), aangegeven niet onwelwillend staan tegenover het verzoek van de governor van de CBvS, Glenn Gersie, om de diverse tarieven te matigen en te structureren en om voor de contante stortingen ter aflossing van vreemde valutakredieten geen kosten in rekening te brengen. Indien cliënten dat wensen, moeten zij in staat worden gesteld om vreemde valuta bij de banken te betrekken. De governor heeft de banken ook verzocht om de omzetting van valutakredieten naar SRD- leningen te stimuleren. Het doel van de ontmoeting was het bespreken van de noodzakelijk kosten die bankinstellingen hun cliënten in rekening brengen bij het verrichten van contante transacties.
Het is gebleken dat de diverse banken, afhankelijk van de eigen kostenberekening, verschillende tarieven hanteren voor allerlei contante transacties en daarbij ook uiteenlopende motieven communiceren. Dit leidt vaker tot verwarring en onbegrip bij de cliënten. De bankdirecties hebben aangegeven niet onwelwillend te staan tegen de verzoeken van de governor en zullen zich de komende weken buigen over hun tarievenstructuren en proberen daarin uniformiteit te realiseren. Ook zal de communicatie met het grote publiek worden geïntensiveerd.
De commerciële banken gaven aan geconfronteerd te worden met hoge en toenemende kosten van het cashverkeer en van het kunnen voldoen aan de compliance vereisten, die noodzaken tot het introduceren en verhogen van tarieven. Vandaar dat ernaar wordt gestreefd om het girale betalingsverkeer te intensiveren, soms door middel van het introduceren van fee’s voor contante transacties teneinde het gewenste gedrag te stimuleren. De banken gaven aan veel geïnvesteerd te hebben in efficiëntere alternatieven, waaronder e- channels om hun cliënten ook goedkopere en veiliger betaalmogelijkheden te kunnen bieden. Ook werd naar voren gebracht dat de stagnatie bij euro geldzendingen, opportunity kosten met zich meebrengt.
De handelsbanken hebben aangegeven begrip te hebben voor de standpunten van de governor en zijn niet onwelwillend om hun tarievenstructuur te herzien en kaders voor de uniformiteit te realiseren. Noodzakelijke invoering van tarieven en tariefsverhogingen zal zoveel als mogelijk gradueel en successievelijk worden doorgevoerd en goed worden gecommuniceerd naar de gemeenschap. De meeting werd door alle participanten gekwalificeerd als vruchtbaar en nuttig, de resultaten zullen spoedig merkbaar zijn.

More
articles