Nabestaanden slachtoffers zeeroof krijgen financiële ondersteuning

Joan Parris Jones, moeder van de 21-jarige Glenroy Jones, was zichtbaar geroerd door de geste van de VHP. Tegen de krant zei ze dat de regering niet heeft gedaan wat ze moest doen. Nabestaanden van de slachtoffers van de zeeroof hebben gisteren een financiële ondersteuning gehad van de VHP. Niet alleen de partijleiding, maar ook het bestuur van de VHP en het bestuur van het Visserscollectief, hebben vanaf het begin hun krachten gegeven om de nabestaanden tegemoet te komen.
Volgens Asiskumar Gajadien (VHP), kan niet een ieder geholpen worden, maar er moet ergens begonnen worden. Niet alleen Suriname, maar ook het buitenland is met hulp gekomen voor de nabestaanden. VHP- voorzitter Chan Santhoki, gaf aan dat de geste bedoeld is om respect te tonen aan slachtoffers die door een moeilijke periode gaan. De VHP voelt zich medeverantwoordelijk voor haar medemens en heeft samen met andere groepen uit Suriname en het buitenland geld ingezameld. De inzamelingsactie van de VHP heeft een bedrag van SRD 11.175 opgeleverd. Vanuit New York is een bedrag van 1.160 US-dollar opgehaald. Het bestuur van het Visserscollectief heeft een lijst opgesteld van twaalf personen, waarvan een op zee is en de andere niet aanwezig kon zijn. De VHP heeft op basis van elf personen een envelop gemaakt met SRD 1000 en 100 US-dollar per persoon.
De economie van Suriname draait voor een belangrijk deel op de visserijsector waar heel weinig Surinamers bij betrokken zijn. Zowel de samenleving als de regering moet volgens Santokhi respect opbrengen voor de mensen van Guyanese afkomst die een bijdrage leveren aan deze sector. “Ik bedrijf geen politiek hier, maar de regering kon meer hebben gedaan. De regering kon eerder maatregelen hebben getroffen. De regering kon nazorg en begeleiding hebben gegeven aan al die mensen die pijn hadden. De regering kon een dag van nationale rouw uitroepen. Dat zijn simpele dingen en dat is niet gebeurd”, zei Santokhi.
“My son was a great help to me and he made sure that his brother and sister went to school. Right now, my daughter hardly goes to school because the support is not there”, sprak Jones. Volgens haar moet de regering financieel meer doen. “My son is gone. I didn’t even get to bury my son. The government say they have no equipment to go under the water and look for them. The government should look deeper into this matter”, aldus Jones. Andrew Murray, die zijn zoon heeft verloren, bedankte de VHP voor de geste. Hij gaf aan dat het al twee maanden is dat zijn zoon vermist is. Dit heeft grote invloed op zijn gezin, vooral voor zijn twee kinderen die naar hem opkeken. Ook binnen het gezin was er veel spanning vanwege het verlies van zijn zoon. Hij vindt dat de regering deze zaak zeer grondig moet onderzoeken, omdat de vissers op gruwelijke wijze zijn vermoord.

 

door Priscilla Kia

More
articles