Houtunie ziet geen concurrentie bij komst Indiërs

De Algemene Surinaamse Hout-unie (Ashu) ziet geen concurrentie bij de komst van de Indiërs in de houtkap. Dit zegt Herman Fraser, secretaris van de Ashu, tegenover De West. President Desiré Bouter-se heeft tijdens het bezoek van de Indiase president Ram Nath Ko-vind, voorgesteld dat India komt investeren in de houtkap en houtverwerking. Een groot deel van ons rondhout wordt geëxporteerd naar India. Bouterse zei dat er in 2017 ongeveer 150.000 kubieke meter rondhout is verscheept naar India.
Hij merkte op dat er in de toekomst een verbod zal komen voor het uitvoeren van rondhout, daarom is het volgens hem goed om zolang het nog kan, te investeren in deze sector. Indiase ondernemingen zijn volgens hem vrij om zelf hout te kappen in Suriname, omdat er hiervoor geen belemmeringen zijn.
Fraser stelt dat een groot deel, 70- 80 procent, van ons rondhout wordt geëxporteerd door Chinezen en Maleisiërs die actief zijn in de houtkap.
Indien de Indiërs besluiten om hier te komen investeren in de houtkap, zal dit volgens hem geen effect hebben op de Surinaamse houtkapondernemers. Hij legt uit dat het dat Indiërs zullen zijn die in Suriname aan houtkap zullen doen en die vervolgens het hout naar hun eigen land, India, zullen exporteren. “Het blijft in dezelfde constructie”, zegt de Ashu- secretaris. Fraser benadrukt dat er in de sector altijd ruimte is voor meer investeerders en samenwerking. Hij voert aan dat de bosbouw een van de weinige sectoren in ons land is die streng wordt gecontroleerd, daarom vreest hij er niet voor wanneer er investeerders vanuit het buitenland komen. “Zij zullen zich moeten houden aan de regels van de sector”, aldus Fraser.
Ook hij is ervan overtuigd dat er een verbod op de export van rondhout zal komen. Eindproducten vervaardigd uit rondhout, mo-gen wel geëxporteerd worden. Fraser vermoedt dat het voorstel van Bouterse aan India, bedoeld is om investeerders aan te trekken om zich hier te vestigen. Wanneer de export verboden wordt, zullen zij het hout moeten verwerken tot eindproducten, alvorens te kunnen exporteren. Dit zal volgens Fraser zorgen voor werkgelegenheid in ons land.

door Johannes Damodar Patak

More
articles