Consumentenbeschermings- en Mededingingswet sleutel tot ontwikkeling

“De Consumentenbeschermings- en Mededingingswet zijn de sleutels zijn tot de ontwikkeling en de vooruitgang van de economie”, aldus Danielle Sumter, onderdirecteur Marktbeheersing bij het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), vandaag bij de certificaatuitreiking van de training ‘Consumer protection en competition law’. Sumter gaf aan dat haar ministerie samen met de Caricom-lidlanden, destijds verschillende seminars, workshops en consultaties heeft georganiseerd met betrekking tot de bovengenoemde wetten. De bedoeling is dat er constant aandacht wordt geschonken aan deze wetten. “Het moet een onderwerp zijn dat gaat leven binnen de Surinaamse gemeenschap en als belangrijk beleidsonderwerp voor de regering”, aldus Sumter.
Het ministerie is al geruime tijd bezig deze wetten te ontwikkelen. Voor Suriname is dit nog heel nieuw. Sumter merkt op dat Surinamers zich bewust zijn van hun rechten, maar minder bewust van hun plichten. Vandaar het initiatief om stafmedewerkers uit de publieke en private sector die affiniteit hebben met consumentenbescherming of mededinging, te trainen. Als lid van de Caricom heeft Suriname zich gecommitteerd tot het bevorderen van eerlijke concurrentie en het behartigen van consumentenbelangen in Suriname. Dit doet het ministerie door de Consumentenbescher-mings- en Mededingingswet te implementeren en tot beleid te maken.
Anneke Chin A Lin, juridisch adviseur van HI&T, zegt dat met deze wetten het ministerie het ondernemingsklimaat wil gaan aanpakken. Bij het ondernemingsklimaat wordt er zowel naar de ondernemer alsook naar de consument gekeken. Er wordt gelet op de manier waarop de ondernemer concurreert, die moet eerlijk zijn, maar tegelijkertijd ook hoe de afnemers beschermd kunnen worden. Vandaar dat beide wetten samen aangepakt worden. De trainingen zijn in februari aangevangen en maken deel uit van het Suriname Business Climate and Innovation Porgram (SUBCIP) project. Deelnemers moesten een eindopdracht maken, zij die de opdracht hebben ingediend, ontvingen vandaag hun certificaat.

door Kimberley Fräser

More
articles