India klaar voor intensieve samenwerking

De Indiase president Ram Nath Kovind, heeft vandaag tijdens een openbare vergadering in De Nationale Assemblee (DNA), gezegd dat India klaar staat met zijn kennis, ervaring en financiën voor een intensieve samenwerking met ons land op verschillende fronten, namelijk klimaatsverandering, medische zorg en de agrarische sector. Ook wil India fungeren als handelspoort. Kovind zei dat zowel India als Suriname beide fundamenteel agrarische landen zijn en dat het doel is de productie en inkomsten te vergroten, alsook de diversificatie van de economie. India dat al heel ver is in dit proces, zou volgens hem ons land kunnen assisteren. De Indiase president merkte op dat de farmaceutische industrie van India, Suriname zou kunnen voorzien van hoge kwaliteit medische producten. Het parlement zal wel de regelgeving hieromtrent in orde moeten maken. Kovind gaf aan dat het eerste wat hem opviel bij zijn aankomst in ons land, de tropische wind en de flora en fauna waren. Hij zei dat klimaatsverandering wereldwijd een grote uitdaging is en prees Suriname voor zijn opstelling om de negatieve gevolgen ervan tegen te gaan. De toetreding van ons land tot de International Solar Alliance (ISA) is hiervan een goed voorbeeld.
De Indiase president zei dat Suriname niet alleen gezegend is door de natuur, maar ook een strategische ligging heeft om te dienen als handelspoort in de regio en andere delen van de wereld. Ook hier is India bereid om de nodige assistentie te verlenen. Kovind gaf aan blij te zijn dat jonge Surinamers steeds meer gebruik maken van de trainingen die India aanbiedt. Ook zei hij dat er een overeenkomst is getekend voor de samenwerking tussen het Diplomateninstituut van Suriname en de Foreign Service Institute (FSI) voor het trainen van diplomaten in informatie & communicatie, E- diplomatie en diaspora diplomatie. Ondanks dat Suriname en India 14.000 km van elkaar liggen, hebben beide landen veel gemeen volgens Kovind, doelend op de multi- etniciteit en de verschillende culturen in ons land.
De Indiase president is gisteren in Suriname aangekomen met een vliegtuig van Air India. Morgen vertrekt hij samen met een delegatie bestaande uit zeventig man richting Cuba. Hoogtepunt van zijn bezoek in Suriname is de viering van de Internationale Yoga Dag, morgen in het KKF- gebouw.

 

door Johannes Damodar Patak

More
articles