Beperkte verscheepmogelijkheden oorzaak restrictie eurostortingen

Niet alleen De Surinaamsche Bank (DSB), maar ook de Republic Bank, brengt sinds vorige week extra kosten in rekening bij transacties.
De Republic Bank brengt SRD 10 in rekening voor kasopnamen tot SRD 1000. Behalve dat DSB voor elke transactie SRD 3 of de tegenwaarde in euro of US-dollar in rekening brengt, heeft DSB strenge beperkingen voor stortingen van vreemde valuta, vooral de euro.
De bank accepteert stortingen van bedragen tot 3000 US-dollar. Ten aanzien van de euro worden stortingen tot 5000 euro geaccepteerd. Volgens Renate Cruden, PR-officer DSB, houdt de restrictie met betrekking tot de euro, verband met de vooralsnog beperkte mogelijkheden om euro bankbiljetten naar het buitenland te verschepen.
Voor bedragen vanaf 3000 euro of US-dollar, vraagt de DSB documenten met betrekking tot de herkomst van het geld.
De Republic Bank echter brengt een half procent van het te storten bedrag in rekening voor elke eurostorting tot 500. Voor alles stortingen daarboven wordt 2 procent kosten in rekening gebracht. Voor ondernemers die een bedrag aan vreemde valuta boven de gestelde norm willen storten en al eerder grotere bedragen hebben gestort op de rekening, maakt de DSB een uitzondering. “De trend wereldwijd is dat contant geld plaats maakt voor giraal geld. De toerist die naar Suriname komt, kan nu tegen een voordelige koers geld halen uit een DSB ATM. Het is aantrekkelijker geworden om met een buitenlandse pinpas geld te halen bij onze ATM, dan euro coupures te wisselen voor SRD. Zo vermijden we ook het probleem met betrekking tot euro bankbiljetten”, legt Cruden uit.
DSB vraagt daarnaast ook een handelingsfee van 3 procent voor eurostortingen. Dit percentage wordt niet in rekening gebracht bij stortingen in US-dollar. Cruden zegt dat de fee voor euro verband houdt met de risico’s en de kosten verbonden aan het accepteren van euro bankbiljetten. De omstandigheden met betrekking tot de US-dollar zijn anders. Ook accepteert de bank geen coupures van 200 en 500 euro. Volgens Cruden is DSB tot dit besluit gekomen, omdat wereldwijd aan deze coupures een hoger risicoprofiel wordt toegekend in het kader van witwaspraktijken.
Volgens de banken heeft het in rekening brengen van kosten bij transacties ook te maken met het ontmoedigen van cash betalingen en willen zij klanten aansporen meer gebruik te maken van internetbankieren, pinautomaten en de pos-apparaten.

door Priscilla Kia

More
articles