August Boldewijn, bestuurskundige, zegt desgevraagd dat er geen protocollaire blunder is begaan door Suriname door een spandoek met de foto van president Desiré Bouterse en de Indiase president, Ram Nath Kovind, op diverse locaties te hangen. Op de foto is Bouterse te zien met zijn ambtsketen, Kovind draagt geen ambtsketen. Boldewijn geeft aan dat het natuurlijk mooier zou zijn als de Indiase president ook zijn ambtsketen zou dragen, maar benadrukt dat Suriname op diplomatiek niveau niets verkeerds heeft gedaan. De bestuurskundige stelt dat het niet duidelijk is als de Indiase president zijn foto zelf uitgekozen heeft of als deze is opgestuurd naar Suriname. Dat Bouterse de ambtsketen draagt, is volgens hem om waardig over te komen bij het volk.
Over de komst van de Indiase president, zegt Boldewijn dat de mogelijkheden die het bezoek met zich meebrengt, niet beperkt moeten blijven tot het ondertekenen van overeenkomsten. Hij geeft aan dat Suriname overeenkomsten heeft getekend met verschillende landen, maar dat die toch niet worden nageleefd. Volgens Boldewijn is de uitvoeringscapaciteit van de overeenkomsten van belang. Hij geeft aan dat het duidelijk moet zijn wie zorg draagt voor het uitvoeren van de overeenkomsten en door welke bedrijven/ instanties deze worden uitgevoerd. Hij brengt in herinnering het project van de transformatie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) naar het Academisch Medisch Centrum (AMC), waarbij de Islamic Development Bank (IsDB) zich teruggetrokken heeft, nadat er zonder overleg wijzigingen zijn gebracht in het ontwerp. Willen wij dergelijke blunders in de toekomst voorkomen, dan is het volgens Boldewijn van enorm belang dat de overeenkomsten uitgevoerd worden onder strikte controle.
De regering heeft SRD 7 miljoen uitgetrokken voor het driedaagse bezoek van de Indiase president. Boldewijn geeft aan dat hij zijn wenkbrauwen fronste toen hij dit bedrag hoorde. Hij benadrukt dat hij dit nooit eerder heeft gekend in ons land. Hij vraagt zich af als zoveel geld nodig is, terwijl er problemen zijn in het land. De bestuurskundige benadrukt dat er openheid van zaken moet komen over hoe en waar het geld aan besteed is. Hij vindt het parlement in dit opzicht zwak, het parlement moest de regering nadrukkelijk zeggen dat elke cent verantwoord moet worden. Echter is dit niet gebeurd. Boldewijn is van mening dat achteraf wanneer zaken al gebeurd zijn, leden van het parlement hun mond wel vol zullen hebben over corruptie.
door Johannes Damodar Patak