Het is al een jaar geleden, dat een wet die het beledigen van mensen en het verspreiden van geruchten en pornografie verbiedt, in behandeling werd genomen in De Nationale Assemblee (DNA). Enkele dagen terug werd Suriname ook geconfronteerd met ISIS- bedreigingen op Facebook. Volgens VHP-parlementariër Riad Nurmahamed, kan er moeilijk controle op sociale media uitgeoefend worden. Hij heeft eerder gezegd dat het verspreiden van leugens en dergelijke zaken, strafbaar moet worden. Hij haalt ook het geval aan van Binnenlandse Zaken (BiZa), dat een bericht zou hebben geplaatst op Facebook. Toen BiZa ermee geconfronteerd werd, bleek het om een vals bericht te gaan. Nurmohamed vindt dat achterhaald moet worden wie het bericht geplaatst heeft. Hij is van mening dat de regering het slechte voorbeeld geeft en ervoor heeft gezorgd dat wij tegenwoordig te maken krijgen met terroristische zaken. “Als de leider van ons land aangeeft dat hij de koers omlaag gaat brengen en dat niet doet, dan moet hij daarvoor gestraft worden”, vindt Nurmohamed.
De wet welke in DNA behandeld wordt, is volgens de volksvertegenwoordiger slechts gericht op de ‘kleine man’, maar zou vooral moeten gelden voor de parlementariërs en andere hoogwaardigheidsbekleders. “Als er bepaalde dingen gepost worden op sociale media wordt dat de mensen kwalijk genomen, maar wanneer Doekhie schandalige dingen schreeuwt in DNA, dan wordt hij wel beschermd”, aldus Nurmohamed.
Nurmohamed is er geen voorstander van om sociale media aan banden leggen. Hij vindt dat wij in een democratisch land wonen en een ieder de vrijheid moet hebben om zich uit te spreken. Thans gelooft hij dat alles dat gepost wordt, met een reden gedaan wordt. Ten eerste zal er dure software om cyber crime tegen te gaan, aangeschaft moeten worden. De regering kan dat geld beter stoppen in de verschillende sectoren die het momenteel erg moeilijk hebben.
door Kimberley Fräser