Miljoenen van Staatsolie is lening om lening af te lossen

De overheid heeft aangegeven, de USD 337,5 miljoen die zij ontvangen heeft van Staatsolie, te besteden aan onder andere binnen- en buitenlandse schulden. Met de ontwikkelingen van de brandstofprijzen had de regering volgens PL- parlementariër William Waidoe, al lang een indicatie over dit forse bedrag. Hij zegt dat minister Gillmore Hoefdraad elke keer bewezen heeft, dat leningen genomen worden om ander leningen af te lossen. In dit geval is de overheid de enige aandeelhouder van Staatsolie. Het gaat hier dus niet om inkomsten, maar geld dat is geleend om andere achterstallige schulden te betalen.
“We hebben een lief volk en ook al wordt het volk uitgebuit, de regering blijft het leenbeleid uitvoeren.” Waidoe spreekt de hoop uit dat de regering slim en verstandig om zal gaan en het geld zal besteden aan duurzame projecten, waarbij de verdiencapaciteit gegarandeerd is. Wanneer het hierop aankomt, merkt hij dat dit steeds uitgesteld wordt door de regering.
Waidoe zal daarom blijven pleiten in De Nationale Assemblee (DNA)om meer invulling te geven aan de comptabiliteitswet, waarbij onder andere corruptie kan worden voorkomen. Transparantie blijkt een zeer gevoelig woord te zijn voor de regering. De parlementariër geeft aan dat parlementariërs vaker naar rapportages vragen en in de meeste gevallen is de informatie erg gebrekkig. De volksvertegenwoordigers hebben een controlerende taak, maar hebben volgens Waidoe de macht niet om ministers te dwingen om bepaalde informatie te verschaffen. Echter zullen DNA-leden de druk blijven uitoefenen op de regering voor wat de transparantie.
De regering zal volgens de PL’er geen slagen willen incasseren, vooral met de komende verkiezingen die voor de deur staan. En zal genoodzaakt zijn openheid van zaken te willen geven van hoe de middelen besteedt moet worden.

door Kimberley Fräser

More
articles