May 24, 2018


Verno Prijor eerste afgestudeerde studierichting Geschiedenis


May 24, 2018

De studierichting Geschiedenis van de Faculteit der Humaniora van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), heeft hedenochtend haar eerste bachelor afgestudeerde afgeleverd. Verno Prijor verdedigde vanmorgen onder belangstelling van docenten, leden van de examencommissie, de voorzitter van het universiteitsbestuur en medestudenten, zijn thesis ‘Vreedzaammarkt: Immaterieel cultureel erfgoed en toeristische attractie’. Pryor is de eerste student die de bacheloropleiding geschiedenis heeft afgerond. De opleiding geschiedenis ging in oktober 2013 van start. De gewezen richtingscoördinator van de studierichting Ge-schiedenis, Maurits Hassankhan, wees erop dat de opleiding pas na een jarenlange voorbereiding is begonnen. Hassankahn haalde aan dat men al in 1997 ermee begon, toen is er een commissie ingesteld die de haalbaarheid van een geschiedenisopleiding op de universiteit moest bekijken. Dit duurde tot 2010, in dat jaar werd bij staatsbesluit de oprichting van de Faculteit der Humaniora met drie studierichtingen toegestaan, deze zijn: Taal-vaardigheden, Geschiedenis en Cultuur. Het duurde een tijd voordat de geschiedenisopleiding van start kon gaan, maar volgens Hassankhan staan er nu al meerdere studenten in de rij om af te studeren. Hij hoopt daarom dat in de komende drie maanden de studierichting meer afgestudeerden mag afleveren. Prijor komt uit de groep studenten die zich in 2014 heeft ingeschreven op de opleiding. Tijdens zijn presentatie, legde hij uit hoe de Vreedzaammarkt een toeristische attractie kan worden. Hij deed tevens enkele aanbevelingen die ervoor moeten zorgen dat dit gerealiseerd kan worden. Wetende dat de overheid een belangrijke rol hierin speelt, heeft Prijor die ambtenaar is op het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO), aangegeven een kopie van zijn thesis aan te bieden aan de minister van RO en het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme. Hiermee hoopt hij dat er daadwerkelijk stappen worden ondernomen om de Vreedzaammarkt aantrekkelijk te maken voor toeristen. Hij voegde eraan toe, dat de markt op die manier meer toeristen kan aantrekken, wat betekent dat de marktverkopers, tourbedrijven, maar ook het land, kan verdienen hieraan. -door Richelle Mac-Nack-