May 24, 2018


Familieleden vermiste vissers teleurgesteld


May 24, 2018

Bij de steiger aan de Anton Dragtenweg is de situatie weer genormaliseerd. Vissersboten meren aan en vrachtwagens worden ingeladen met vis. Aanstaande zaterdag is het precies vier weken geleden dat vier vissersboten zijn aangevallen door piraten en de bemanning op brute wijze is mishandeld en overboord gegooid. De familieleden van de nog twaalf vermiste vissers zijn teleurgesteld in de autoriteiten. Van de twintig vissers hebben vijf het overleefd en drie lichamen zijn geborgen. Familieleden vinden dat de overheid zich niet voldoende inzet om de overige vermiste vissers te vinden. Ook van de beloofde ondersteuning van zowel de Surinaamse als de Guyanese regering is nog niets terechtgekomen. Intussen hebben de booteigenaren die op eigen houtje een zoektocht waren gestart, die stopgezet. Zij geven de hoop niet op, maar de kans om de vissers die nog vermist zijn terug te vinden, wordt steeds kleiner. Niet alle familieleden die een naaste(n) vermissen, hebben bij de autoriteiten aangifte gedaan van vermissing. De autoriteiten kunnen dan ook niet aangeven om hoeveel vissers het precies gaat. Dat er twintig vissers slachtoffer zijn geworden, is slechts vastgesteld op basis van het aantal boten. In de meeste gevallen heeft elke boot vijf bemanningsleden aan boord. Jerry Slijngaard, coördinator van de kustwacht, zegt dat de zoektocht officieel nog niet is beëindigd. De patrouilles zijn nog bezig. Ze zijn niet alleen op zoek naar lichamen en of overlevenden, maar voeren tegelijkertijd ook controles uit. Indien de zoektocht beëindigd wordt, zal dit volgens Slijngaard officieel bekendgemaakt worden. In deze zaak zijn in Suriname dertien verdachten in verzekering gesteld en in Guyana twee. Het vermoeden bestaat dat het om een wraakactie gaat.