Richtlijnen over belegging sterk verouderd

Beleggen kan op verschillende manieren geschieden. Om ervoor te zorgen dat de diverse bellegingsopties op de juiste manier aangeboden worden, is er wet- en regelgeving aan verbonden. “Zo kan een verzekeraar niet besluiten om al zijn vermogen in hypotheken te beleggen”, haalde Rishie Parbhudayal, Chief Operation Officer van Assuria N.V. afgelopen dinsdagavond aan op de Assuria beleggingsavond in de Banquet Hall van Torarica. Hij wees erop, dat er richtlijnen zijn van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) waaraan men zich dient te houden. Voor de banken zijn dat de Wet Toezicht Bankwezen en de richtlijnen van de CBvS en voor pensioenfondsen en verzekeraars zijn dat de richtlijnen van de CBvS over beleggingen uit 1995. Deze wet- en regelgeving beoogt een evenwichtige spreiding teweeg te brengen qua looptijdrisico. “Dit werkt wel beperkt, dat betekent dat je in de beperkte beleggingsmogelijkheden in de verschillende categorieën nog moet gaan beleggen”, geeft Parbhudayal aan. Verder merkt hij op dat deze richtlijn al sterk verouderd is en aan verandering toe is.
Daarnaast haalde Parbhudayal ook de economische indicatoren aan, die uiteindelijk zorgen voor de neerwaartse trend in het huidige beleggingsbeleid. Uitdagingen in de economie hebben volgens hem altijd een impact op het beleggingsklimaat in een land. Momenteel is er een dalende trend merkbaar in de belggingsmarkt.Een van deze economische indicatoren is het binnenlands bruto product (bbp). Parbhudayal geeft aan dat het bbp in de laatste jaren een negatieve groei heeft vertoond, hetgeen betekent dat de economie aan het inkrimpen is. “We kennen de groeiperiode van 5 procent niet meer”, benadrukte hij. Ook de wisselkoersen kunnen invloed hebben op het beleggingsbeleid van een land. Parbhudayal zegt dat we na een stabiele periode, een enorme stijging hebben gekregen in de wisselkoers van de US-dollar en de SRD. Hij merkt op dat in het afgelopen jaar er wederom een stabilisatie merkbaar was, de vraag is volgens hem hoe lang deze stabilisatie zal duren.
Ook speelt de inflatie een belangrijke rol binnen het beleggingsklimaat. Parbhudayal gaf aan, dat in 2016 Suriname een inflatie gekend heeft van 55 procent. In 2017 is er een daling te zien als er gekeken wordt naar de eindejaar inflatie, die onder de 10 procent was. Volgens hem is het moeilijk aan te geven welke richting dit de komende jaren zal opgaan. Tijdens de presentatie werd ook aandacht ook besteed aan de impact die een mogleijke invoering van de btw zal hebben, als er geen belastingverlichtende maatregelen worden getroffen. Ook vroeg hij zich af hoe dit zal inwerken op de inflatie.
Voorts zei Parbhudayal dat een goede olie- en goudprijs cruciaal is voor het beleggingsklimaat, gezien dit de twee belangrijkste grondstoffen in Suriname zijn. De richting die zij opgaan, zal de impact op het overheidsbudget en de doorwerking daarvan in de economie bepalen.

-door Richelle Mac-Nack-

More
articles