“Het politiek stelsel moet na 2020 op de operatietafel”, zegt PL-assembleelid William Waidoe naar aanleiding van de forse bedragen die ministers na hun zittingstermijn nog zullen ontvangen. Er is in totaal alleen al circa SRD 5.7 miljoen extra nodig om de salarissen van de dertien ministers uit het kabinet Bouterse-Adhin te kunnen betalen tot 2020. Volgens de wet hebben de gewezen ministers hier recht op. Deze regeling is tijdens de regeringsperiode van oud-president Ronald Venetiaan getroffen, waarbij ook de president en vicepresident voor het leven verzorgd worden. Het zijn bedragen die in het politiek systeem zijn geregeld. Echter zou deze regeling volgens Waidoe herzien kunnen worden, vooral gezien de situatie in het land.
Een voorstel zou kunnen zijn dat een minister die een andere minister vervangt, voor maximaal één jaar betaald worden, zodat zij de gelegenheid krijgen om in tussentijd andere opties te zoeken, maar niet jarenlang genieten van privileges van de staat. Gezien de crisis, vindt Waidoe dat er een andere weg gecreëerd zou moeten worden.
Mahinder Jogi (VHP) is ook voorstander van een herziening van het politiek systeem. “Het is bij wet zo geregeld en de ministers kunnen ook niet brodeloos gelaten worden.” Echter zou het forse bedrag dat voor de ex-ministers bestemd is, volgens Jogi verminderd kunnen worden met de helft of zelfs meer, zodat ook de andere groepen, zoals directeuren en onderdirecteuren aan bod kunnen komen, want bij het aantreden van een nieuwe minister, worden zij ook vervangen. Het gaat volgens het assembleelid om een hele grote groep. “Na 2020 moet de wet herzien worden. Als het werkt, waarom zou het dan niet gecontinueerd kunnen worden, maar gezien de moeilijke situatie nu, dient de wet wel gewijzigd te worden. We zien dat zelfs districtscommissarissen thuis zitten en toch betaald worden door de staat. Het eerste dat gedaan moet worden, is dat alle groepen geïdentificeerd worden en dan kijken wat het zal kosten om die mensen te betalen voor het niets doen. Maar we kunnen ze niet straffen, omdat het niet anders kan.”
In 2015 traden er zeventien ministers aan, hiervan zijn er slechts zeven over. De ministers Jerry Miranda (Openbare Werken, Transport & Communicatie), Ferdinand Welzijn (Handel, Industrie en Toerisme), Robert Peneux (Onderwijs, Wetenschap en Cultuur), Joan Dogojo (Sport- en Jeugdzaken) en Suresh Algoe (Landbouw, Veeteelt en Visserij), worden aanstaande 3 april vervangen. Op 4 april wordt een nieuw regeerteam geïnstalleerd door president Desiré Bouterse.
door Kimberley Fräser