Gersie positief over monetaire ontwikkeling

“Wij zijn op de goede weg, maar moeten eensgezind blijven bouwen aan de opbouw van ons land”, zegt Glenn Gersie, governor van de Centrale Bank over de positieve ontwikkelingen op het monetaire front. De monetaire reserves van ons land tonen volgens recente statistieken van de Bank een stijgende trend. De reserves in januari 2018 bedroegen ruim 450 miljoen US- dollar.

Op de eerste plaats is er een strak monetair beleid gevoerd. Dit is onder andere te merken aan de goede monitoring van liquiditeiten; het geld in de omloop. De huidige omstandigheden vereisen volgens de governor dat er een beleid gevoerd wordt waarbij de kasreserve strak in de gaten wordt gehouden. Dit resulteert in minder toename van geld in de omloop, wat zeker goed is voor de druk om de deviezenreserves te beschermen en druk op de wisselkoers terug te dingen.

Ten tweede hebben de minister van Financiën en de governor van Centrale Bank van Suriname, in 2016 een Memory of Understanding (MoU), getekend. Op basis van deze MoU  worden tekorten op de staatsbegroting niet door de Centrale Bank gefinancierd. Gersie zegt dat het de twee autoriteiten gelukt is om zich, ondanks alle uitdagingen, daaraan te houden. Hij wijt de goede ontwikkeling op het monetaire front aan deze twee maatregelen. “Van belang is dat wij dat blijven handhaven, terwijl gedegen rekening gehouden wordt met financiering van investeringen zodat de nationale productie weer gaat aanwakkeren”, aldus de governor.

De rust op het koersenfront heeft een positieve uitwerking op het algemeen prijspeil. De significante daling van de inflatie is daar een goede indicator van. De inflatie was aan het eind van 2016, 52,4 procent. “Heel optimistisch gezien zouden we dit jaar ook kunnen afsluiten met een inflatie die beneden 10 procent zal liggen”, merkt de governor hoopgevend op. “Elk procentpunt beneden 10 procent is beter voor ons land, dat is waarnaar gestreefd wordt. Een lage inflatie is van groot belang voor de economie; voor de gemeenschap in zijn totaliteit”, Het maakt volgens Gersie het plannen van bedrijven en gezinnen veel makkelijker en is heel goed voor productie en afzet.

More
articles