Mensen vormen gevaar voor dieren te Braamspunt

Mensen dreigen een gevaar te worden voor de dieren van het natuurreservaat Braamspunt. Van de 10- 15 honden die zich op het vasteland te Braamspunt bevonden, zijn er slechts 3 over. De overige honden zijn vermoedelijk vergiftigd. Mariska Bemelmans, projectcoördinator van Stichting Dierenbescherming Suriname (SDS), zegt in gesprek met De West, dat het leed al geschied is en dat wij nu ervoor moeten zorgen dat de geschiedenis zich niet gaat herhalen. Zij geeft aan dat er momenteel maar drie honden zijn op Braamspunt en dat de groep niet groter mag worden. Bemelmans voert aan dat de dienst ‘s Lands Bosbeheer (LBB) in de visvergunningen heeft opgenomen dat er geen nieuwe honden naar het strand gebracht mogen worden.

Maar volgens de projectcoördinator is er nauwelijks tot geen controle op deze regel, omdat het asiel wel nieuwe honden heeft geïdentificeerd in het gebied.

Bemelmans maakt zich niet alleen zorgen over de honden in het gebied, maar ook over de wilde dieren, waaronder ook de beschermde dieren die in het natuurreservaat voorkomen. Bij de vergiftiging van de honden is er gebruik gemaakt van rattengif. Bij de honden was het gemakkelijk om te weten hoeveel er zijn overleden, omdat de honden door de SDS werden verzorgd, maar bij de wilde dieren is er geen zicht op hoeveel er vergif hebben gegeten. Bemelmans vraagt zich af als het gebruik van rattengif in een natuurreservaat verstandig is. Bij navraag kreeg de SDS te horen dat de mensen daar last hebben van ratten. Bemelmans betwijfelt dit, aangezien de voorgaande vier jaar de mensen nooit last hebben gehad van ratten.

Ongeveer vijf jaar geleden zijn er voor het eerst honden vergiftigd te Braamspunt. De SDS kwam toen in door de aanwezige honden daar te steriliseren en de puppy’s die er waren, over te brengen naar Paramaribo. Dit om een overpopulatie van honden in het gebied te voorkomen. Bemelmans geeft aan dat de SDS haar doel bereikt had en dat het aantal honden in het gebied onder controle was. Echter merkt zij op dat met het vergiftigen van de honden, alle inzet van het asiel voor niets is geweest. Het asiel heeft intussen voorzorgsmaatregelen getroffen door de overige honden op te vangen in het asiel om te voorkomen dat ook zij worden vergiftigd.

Bemelmans is van mening dat er een soort van gedoogbeleid wordt gevoerd op Braamspunt. Zo is er geen vuilophaal in het gebied en worden garnalen gewoon langs het strand gedroogd. LLB die onder andere het toezicht heeft in het gebied voor wat betreft dieren, is intussen op de hoogte gesteld van de vergiftiging van de honden. Bemelmans geeft aan dat er de komende dagen een gesprek zal komen met LBB om te kijken hoe voorkomen kan worden dat er wederom honden naar het gebied worden gebracht. Zij haalt aan dat de honden niet op eigen kracht kunnen komen en benadrukt dat het mensen zijn die de honden naar het strand brengen. Volgens velen in het gebied vormen de honden een gevaar voor de schilpadden en toeristen. De SDS- coördinator zegt dat dit niet juist is, aangezien het mensen zijn die de eieren van de schilpadden rapen en geen honden. Het is volgens haar makkelijk om de honden de schuld te geven, maar die zijn onschuldig en worden door mensen zelf gedumpt op Braamspunt. Bemelmans geeft aan dat wij sinds kort nu ook over een dierenwelzijnswet beschikken en zegt dat deze wet ook nageleefd moet worden.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles