Regering heeft plannen voor pluimveesector

Financiënminister Gillmore Hoefdraad, zei gisteren bij de Openbare Commissie vergadering, dat de regering samen met de pluimveesector de mogelijkheden bekijkt om de sector verder te stimuleren. De vergadering betrof het bespreken van de ontwerpwet houdende wijziging van enige tariefposten betreffende vlees en eetbare slachtafvallen van pluimvee van de Tarieflijst behorende bij de Wet Tarief van Invoerrechten 1996. Een parlementariër stelde de vraag of de extra inkomsten gestopt zullen worden in de pluimveesector en vroeg tevens of de heffing van invoerrechten op importkip, zal gaan naar de lokale sector.

Hoefdraad zegt dat de regering eerst zal kijken wat de extra opbrengsten zullen zijn die  worden verkregen uit deze verhoging, daarna zal bekeken worden of de opbrengst in de sector geïnvesteerd kan worden. Verder ziet de regering de uitbreiding van bestaande veevoerfabrieken als een van de opties voor deze sector.

Inmiddels kunnen volgens de bewindsman, startende kipkwekers onder andere gebruik maken van een financiële ondersteuning. De ministeries Handel, Industrie en Toerisme (HI&T), Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB) vervullen hierin een belangrijke rol. Zo zal RGB in dit geval grond beschikbaar moeten stellen.

Hoefdraad zegt verder dat aan de kipkwekers een gezond investeringsklimaat moet worden geboden met goede toekomstperspectieven.

De bewindsman zegt dat ondernemers in aanmerking komen voor gedeeltelijke vrijstelling van invoerrechten bij het invoeren van bedrijfsgoederen, met name machines en technisch equipment. De pluimveesector is ook in aanmerking gekomen voor de vrijstelling van invoerrechten op verpakkingsmateriaal en op grondstoffen ter vervaardiging van voer en halffabricaat. Hoefdraad benadrukt dat er geen vergunning is verstrekt om kip tegen 0 procent te importeren.

door Kimberley Fräser

 

More
articles