RGB-minister ontevreden over eigenaren volkswoningen

Minister Roline Samsoedien van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), is niet tevreden over de wijze waarop bepaalde mensen omgaan met de volkswoning die aan hen is toegewezen. Dit blijkt uit evaluaties die het ministerie de afgelopen vijf jaar heeft gedaan.

Tijdens de meetmomenten heeft de regering ook enkele lessons learned opgesteld. De minister zegt dat ondanks het feit dat de nood zo hoog is, er begunstigden zijn die niet in de toegewezen woning wonen en deze onbeheerd laten of de woning verhuren aan derden. Wat de regering hieruit heeft geleerd, is dat de huidige overeenkomst met betrokkenen,  geen ruimte biedt om de toewijzing in te trekken, anders wordt het doel niet gehaald. “De screening en toewijzing van woningen moet zo snel als mogelijk uit de sfeer van de overheid worden gehaald waardoor de transparantie groter wordt. Hiervoor moeten de volgende wetten worden goedgekeurd. Deze taak is voor de De Nationale Assemblee weggelegd”, aldus Samsoedien.  Het betreft de volgende wetgevingsproducten: Wet housing autority Suriname, Huisvestingswet, Wet instelling garantiefonds sociale huisvesting, Wet nationaal woningbouwfonds en Wet toelating huisvestingsorganisaties, die in concept gereed staan. Als de overheid faciliterend optreedt door middel van wetgevingsproducten en terreinen ter beschikking stelt voor de geïnstitutionaliseerde huisvestingorganisaties, garandeert de minister dat de problemen betreffende de woningbouw, door de werking van het marktmechanisme zullen worden opgelost.

“Grondspeculatie en het hanteren van hoge kavel- en bouwprijzen zullen tot het verleden behoren”, benadrukt de bewindsvrouw.

Overigens is de regering niet ontevreden,  omdat het overgrote deel van de woningbezitters daadwerkelijk in de gelegenheid gesteld is om een betaalbare woning inclusief grond te kopen. Volgens Samsoedien is de overheid ingekomen met bouwrijpe grond en heeft ook zorggedragen voor het woonrijp maken van de projecten. In 2012 is het Huisvestingsplan door De Nationale Assemblee (DNA) aangenomen conform de Grondwet artikel 49 met als doel: het realiseren van de bouw van woningen voor de woningbehoeftigen en het opzetten van een duurzame structuur voor publieke en private samenwerking.

door Kimberley Fräser

 

More
articles