February 6, 2018


Overhandiging aandelen Iamgold moet hoop bieden voor toekomst


February 6, 2018

De overhandiging van ruim 1 miljoen aandelen van Iamgold aan president Desiré Bouterse, moet volgens VHP-parlementariër Mahinder Jogi, gezien worden als iets positiefs. Hij hoopt wel dat de president er verantwoordelijk mee omgaat. Jogi benadrukt dat zolang de president ervan uitgaat dat de aandelen ook de samenleving ten goede moeten komen, niets mis kan gaan. Hij wijst erop dat de president in 2013 het volk voorhield dat we een gouden toekomst tegemoet gaan, maar de samenleving heeft volgens hem tot nog toe niets daarvan gemerkt. “Maar ook al hebben we dat nog niet, als de president omgaat met de aandelen, zoals het moet, dan kan dat enige hoop bieden voor een betere toekomst voor Suriname”, aldus Jogi. Jogi vreest dat deze aandelen verkeerd gebruikt zullen worden door de regering. “Wanneer we weten dat de overheid gebouwen en overheidsaandelen wil verkopen aan banken en andere bedrijven, dan moeten we hopen dat de overheid in tijden van nood niet ertoe over wil gaan om deze goudaandelen te verkopen”, zegt hij. “Gezien we nu niets hebben, moeten deze aandelen vertrouwen bieden voor betere tijden”, benadrukt de parlementariër. Over de gebieden waarin Iamgold zijn werkzaamheden gaat uitbreiden, lijken er onduidelijkheden te zijn. Iamgold gaat uitbreiden in de gebieden Saramacca, Sarafina en Brokopondo. Deze concessies vallen onder de ‘Area of Interest’. Jogie benadrukt dat de concessies nu in handen zijn van particulieren en dat die daarvan rijk worden. De parlementariër sluit corruptie niet uit. Hij is van mening dat de concessies beter in handen van de staat hadden kunnen blijven. Op die manier had de regering constructiever kunnen onderhandelen met multinationals, hetgeen het land ook ten goede zou komen. door Richelle Mac-Nack