February 6, 2018


Financieel aspect reden ontevredenheid huisartsen


February 6, 2018

Nadat de Vereniging van Medici in Suriname (VMS) op een algemene ledenvergadering besloten heeft om de Stichting Staatsziekenfonds (SZF) de gelegenheid te geven afspraken en beloften na te komen, blijkt dat ook de huisartsen ontevreden zijn. VHP-parlementariër tevens huisarts, Dew Sharman, bevestigt dit en geeft aan dat de ontevredenheid meer te maken heeft met het financiële aspect. Desondanks is de ontevredenheid in de dienstverlening nog niet merkbaar in de samenleving. Sharman legt uit dat de huisartsen hun misnoegen hebben geuit richting het SZF. Zo willen de artsen op tijd betaald worden. De ontevredenheid is volgens Sharman nog in de fase, waarbij zaken nog bespreekbaar zijn. Huisartsen vallen over de gigantische devaluatie en inflatie die hebben geleid tot de ‘verdamping’ van hun inkomen. Sharman zegt dat vanwege de devaluatie van de Surinaamse munteenheid, huisartsen veel minder verdienen en dat dit ongerief met zich meebrengt. De huisartsen willen de ontwaarding van hun inkomen en daardoor het verval van de huisartsenpraktijk, een halt toeroepen. Sharman zegt dat terwijl de inkomsten van de huisartsen minder worden, de managementkosten hetzelfde blijven. Hierdoor kunnen huisartsen geen investeringen plegen, zoals bijvoorbeeld het vervangen van apparatuur, de aanschaf van materiaal en renovatie van het gebouw. “Met de devaluatie verdient de arts net genoeg om het personeel te betalen en de maandelijkse verplichtingen na te komen. Dit terwijl kwalitatief goede apparatuur wel belangrijk is voor de zorg”, deelt Sharman mee. Volgens ingewijden in het verzekeringswezen, was het geen wijs besluit om de verzekeringsmaatschappij Self Reliance buitenspel te zetten ten gunste van het SZF, omdat er geen problemen waren met Self Reliance. Volgens Sharman betaalde Self Reliance op tijd, waardoor huisartsen correct konden plannen en investeren. Dit komt doordat bij Self Reliance een groot deel van de 0-16-jarigen en 60-plussers aangesloten was die premie betaalde. Nu valt deze groep onder het SZF dat niet in staat is te betalen. door Priscilla Kia