Nederland beschuldigd van hersenspoeling Surinaamse samenleving

Gisteren hield raadsman Irvin Kanhai, een pleidooi in de zaak tegen de verdachte D.D. Bouterse in het 8 Decemberstrafproces. Tijdens zijn pleidooi haalde Kanhai flink uit naar Nederland en zijn rol in de gebeurtenissen rond 8 december 1982. Zo werd aangegeven, dat Nederland de Surinaamse samenleving 35 jaar lang heeft gehersenspoeld.

Kanhai begon eerst met de benaming ‘decembermoorden’ die volgens hem binnen 24 uur nadat de gebeurtenissen rond 8 december 1982 hadden plaatsgevonden, door Nederland aan ons volk en de wereldgemeenschap werd aangereikt om redenen die het belang van Nederland dienstig waren. Kanhai gaf aan dat de werkelijke benaming van het proces, “’het 8 Decemberstrafproces’ is, omdat die formeel per beschikking van Hof van Justitie ex artikel 4, eraan gegeven is. Volgens hem wordt de officiële benaming van het proces nauwelijks gehanteerd.

Vrijwel alle media in Suriname, hetzij kranten, tijdschriften, radio of televisie, hebben volgens Kanhai met grote aandrang en steun van Nederland, 35 jaar lang meegewerkt aan de hersenspoeling van de samenleving om een volkomen vals beeld in de geest en de hoofden van de bevolking gestampt te krijgen, van de gebeurtenissen die rond 8 december in ons land hebben plaatsgevonden. Dit heeft volgens hem ervoor gezorgd, dat een groot deel van de samenleving zonder enig deugdelijk justitieel onderzoek, ervan overtuigd is, dat een stel militairen uit machtsbehoud onschuldige landgenoten heeft gearresteerd, gemarteld en doodgeschoten.

De enorme effectiviteit die deze beïnvloedingscampagne heeft gehad, is heel goed te begrijpen, maar het is niet aanvaardbaar dat ook de rechterlijke instanties kennelijk hieraan ten prooi gevallen zijn. Kanhai voerde aan, dat militairen die een vrijwel bloedeloze staatsgreep pleegden, niet zomaar op een dag zijn opgestaan om onschuldige burgers die voor de democratie in actie waren, op te pakken en te doden.

De mensen in december 1982, zijn gearresteerd op verdenking van het samenspannen met een buitenlandse macht om een regimewisseling in Suriname te bewerkstelligen. Hiermee hebben zij zich schuldig gemaakt aan hoogverraad. Volgens de verklaring van de getuige Petrus van Haperen, de Nederlander die heeft aangegeven intensief betrokken te zijn geweest bij de voorbereiding van de beoogde invasie, was deze gepland voor de nacht van 24 op 25 december 1982, wanneer veel mensen vanwege kerstnacht in familieverband binnenshuis zouden zijn.

De legerleiding had een uiterst beperkte manoeuvreerruimte en kon in principe in eerste instantie slechts op de Groep van Zestien (althans op de grote meerderheid daarvan) terugvallen, om een proces op gang te brengen waarbij de positieve elementen in de rest van het leger in stelling zouden kunnen worden gebracht om de discipline en de effectiviteit van het apparaat in voldoende mate te herstellen voor ontmoediging van een vijandige aanval uit het buitenland.

door Priscilla Kia

 

More
articles