Bewoners van Atjoni, Pokigron en omgeving, hebben jaren gewacht alvorens zij net als de mensen in de kustvlakte, permanent over stroom kunnen beschikken. De Energiebedrijven Suriname (EBS) is bezig de laatste hand te leggen aan het elektriciteitsproject van Pokigron en omgeving. Hierna zullen ongeveer vijfhonderd huishoudens permanent stroom hebben. Volgens de NDP-parlementariër Wendell Asadang, is dit het begin van de weg naar ontwikkeling voor deze gebieden.
Zodra de bewoners hun huisinstallatie in orde maken, kan overgegaan worden tot afronding van het project. Met de huidige opwekkingstallatie van twee generatoren in Atjoni met elk een capaciteit van 350 kilowatt, krijgen de mensen momenteel gedurende zes uur per dag stroom. Bij deze dieselcentrale wordt nu een opweksysteem met 1.680 zonnepanelen geïntegreerd om het lokale distributienetwerk te voeden.
Asadang zegt dat de situatie van de bewoners dan aanzienlijk verbeterd zal zijn. Zij kunnen zich dan meer gaan richten op productie en zullen in staat zijn veel meer te conserveren. Ook voor de kinderen die naar school gaan is dit een enorme verbetering, omdat zij dan tot laat kunnen studeren. “Het zal een groot spin-off effect hebben. Het heeft lang geduurd, maar niets komt voor zijn tijd”, zegt Asadang. Hij hoopt dat na Atjoni, Pokigron en omgeving, ook de andere gebieden in het binnenland aan de beurt komen.
Binnen de strategie van het ministerie van Regionale Ontwikkeling (RO) om het achterland tot groei te brengen, is Atjoni een van de vier gebieden dat zich moeten ontwikkelen tot een stad. Atjoni dat behoort tot Pokigron, fungeert al jaren als een aanmeerplaats voor de bewoners van het achterland en is uitgegroeid tot een verzamelpunt voor economische bedrijvigheid. Asadang ziet dit gebied uitgroeien tot een stad door de permanente stroomvoorziening.
Een van de meest recente positieve ontwikkelingen te Atjoni was de opening van een filiaal van Godo, waardoor de lokale bevolking niet helemaal naar de stad meer hoeft te gaan voor haar financiële zaken. Een tweede ontwikkeling is het medisch laboratorium MyLab, dat vorig jaar een prikpunt te Atjoni opende.
Asadang gelooft in de mogelijkheid dat de dorpen verder langs de Surinamerivier, in de nabije toekomst ook permanent over stroom kunnen beschikken. Volgens hem moet het alleen goed gepland worden. Vooral op de leerkrachten die in deze gebieden lesgeven, zal dit een positieve invloed hebben, daarnaast zal het ook deze bewoners in staat stellen om niet alleen ontwikkeling te brengen in hun gebied, maar ook in het land.
door Priscilla Kia